golven

Dierverzorgers Landgoed Hoenderdaell op pad voor levende bruinvis
22 oktober 2020

Op het strand van Groote Keeten is eind van de ochtend een bruinvis levend aangespoeld. Toeristen troffen het dier gewond aan in de branding en lieten alarm slaan. Het alarmnummer van SOS Dolfijn werd gebeld. Bij het bellen naar dit noodnummer (06-65098576) wordt je verzocht om duidelijk naam en telefoonnummer achter te laten. Dit activeert de semafoons van het rescue-team en je wordt binnen enkele ogenblikken teruggebeld. Helaas werd er geen nummer achtergelaten waardoor direct contact met de mensen ter plaatse niet mogelijk was. Wel werd de strandingslocatie genoemd en dierverzorgers van Landgoed Hoenderdaell konden daardoor direct voor SOS Dolfijn ter plaatse gaan. Op het landgoed staan al speciale transportkisten van SOS Dolfijn waarmee gestrande dieren van het strand gehaald kunnen worden. Eenmaal op het strand aangekomen was de bruinvis al door de omstanders terug in zee geholpen. 

De bruinvis, vermoedelijk nog een jong dier op basis van de geschatte lengte van een meter, was gewond. Op de flanken zat een wond en meerdere krassen. Mogelijk was het nog een jong dier dat door het stormachtige weer in de problemen was geraakt. Roofdieren zoals zeehonden veroorzaken soms wonden bij een aanval. Ook worden gestrande dieren soms door vogels aangepikt. Een lokale hulpverlener van het EHBZ en een vrijwilliger hebben nog langere tijd het strand afgezocht maar de bruinvis is niet weer teruggezien. Laten we hopen dat het dier zich toch weet te redden terug in zee. 

Momenteel is er nog geen opvangfaciliteit om zieke, gewonde bruinvissen en dolfijnen de nodige opvang te bieden. Aan de realisatie hiervan wordt hard gewerkt. SOS Dolfijn hoopt snel op Landgoed Hoenderdaell te kunnen starten met de bouw van een nieuwe intensive care unit voor walvisachtigen. Wil jij meehelpen? Doneer dan symbolische een bouwsteentje door een eenmalige gift te doen. Ga naar deze pagina voor de gift. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn