Geschiedenis

Tot 2004 werd opvang en rehabilitatie van kleine walvisachtigen (bruinvissen en dolfijnen) gedaan door het Dolfinarium in Harderwijk. De eerste bruinvis werd in 1967 naar Harderwijk gebracht. In die tijd waren er geen speciale voorzieningen voor gestrande dieren en vond de verzorging in een bijbassin van het dolfijnenverblijf plaats. In 1991 is een specialistisch opvangcentrum met de gewenste quarantaine mogelijkheden geopend waarmee behandelmethoden en zorg geoptimaliseerd konden worden.

In 2004 is de opvangorganisatie ondergebracht onder Stichting SOS Dolfijn. Bij de overname van de werkzaamheden was het destijds een logische stap om intrede te nemen in het reeds bestaande opvanggebouw op het Dolfinarium terrein, waar SOS Dolfijn gebruik kon blijven maken van faciliteiten zoals de waterhuishouding, viskeuken, laboratorium en dierenartsen. 

dsc

Na de verzelfstandiging in 2004 heeft Stichting SOS Dolfijn een grote groei doorgemaakt en is een zelfstandige organisatie geworden met een duidelijke visie en beleid. SOS Dolfijn heeft zich ontwikkeld tot één van de meest succesvolle rehabilitatiecentra voor walvisachtigen ter wereld en groeide uit tot een gerenommeerd opvang- en onderzoekscentrum. Tussen 1970 en 1995 overleefde 20 procent van gestrande dieren. De afgelopen 10 jaar is dit percentage meer dan verdubbeld met een overlevingspercentage van 40-60%. Het vakkundige team van SOS Dolfijn wordt bijgestaan door tientallen onmisbare vrijwilligers. Ook op het gebied van educatie en onderzoek heeft de stichting grote stappen gemaakt in de afgelopen jaren. 

In de veertig jaar na de eerste patiënt, zijn vele kleine walvisachtigen de speciale kliniek binnengekomen. Allemaal dieren die voor de kust van Nederland, België, Noord Frankrijk of Duitsland in moeilijkheden kwamen en daar zijn gestrand. In de meeste gevallen ging het hierbij om bruinvissen, maar ook andere soorten zoals de witsnuitdolfijn, witflankdolfijn, gestreepte dolfijn en de gewone dolfijn zijn in het opvangcentrum verzorgd. 

Ondanks de mooie ontwikkelingen op het gebied van dierzorg, educatie en onderzoek, waren de jaren in Harderwijk een uitdaging. Op die locatie werd Stichting SOS Dolfijn blijvend aangezien en beoordeeld als een afdeling van het commerciële Harderwijker zeedierenpark. Deze verwarring stond de ontwikkeling van de stichting en de fondsenwerving, die nodig is voor behoud van bestaansrecht, danig in de weg. Doelstellingen, visie en beleid van de twee organisaties kwamen verder uit elkaar te liggen. Het samenwerkingsverband werd minder vanzelfsprekend en bleek uiteindelijk niet meer geschikt. Om bovenstaande redenen is besloten om de samenwerkingsovereenkomst met het Dolfinarium te beëindigen en de locatie in Harderwijk per 1 januari 2017 te verlaten. 

SOS Dolfijn is momenteel in gesprek met mogelijke nieuwe samenwerkingspartners en verwacht medio 2020 de opvangactiviteiten op een nieuwe locatie te kunnen hervatten. 

                      bruinvissen

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Japan hervat juli walvisjacht

13-06-2019: De Japanse vloot bereidt zich voor om per 1 juli de walvisjacht te hervatten.     Lees meer

Bruinviskalfje aangespoeld op Ameland

09-06-2019: Op het strand van Ameland is vanochtend een levend bruinviskalfje gevonden. Lees meer  

Dode vinvis in haven Vlissingen

07-06-2019: In de Sloehaven van Vlissingen is vanochtend vroeg een dode walvis ontdekt. Het dier is op de bulb van een schip de haven ingekomen. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn