Geschiedenis

Tot 2004 werd opvang en rehabilitatie van kleine walvisachtigen (bruinvissen en dolfijnen) gedaan door het Dolfinarium in Harderwijk. De eerste bruinvis werd in 1967 naar Harderwijk gebracht. In die tijd waren er geen speciale voorzieningen voor gestrande dieren en vond de verzorging in een bij-bassin van het dolfijnenverblijf plaats. In 1991 is een specialistisch opvangcentrum met de gewenste quarantaine mogelijkheden geopend waarmee behandelmethoden en zorg geoptimaliseerd konden worden.

In 2004 is de opvangorganisatie ondergebracht onder Stichting SOS Dolfijn. Bij de overname van de werkzaamheden was het destijds een logische stap om intrede te nemen in het reeds bestaande opvanggebouw op het Dolfinarium terrein, waar SOS Dolfijn gebruik kon blijven maken van faciliteiten zoals de waterhuishouding, viskeuken, laboratorium en dierenartsen. 

dsc

Na de verzelfstandiging in 2004 heeft Stichting SOS Dolfijn een grote groei doorgemaakt en is een zelfstandige organisatie geworden met een duidelijke visie en beleid. SOS Dolfijn heeft zich ontwikkeld tot één van de meest succesvolle rehabilitatiecentra voor walvisachtigen ter wereld en groeide uit tot een gerenommeerd opvang- en onderzoekscentrum. Tussen 1970 en 1995 overleefde 20 procent van gestrande dieren. De afgelopen 10 jaar is dit percentage meer dan verdubbeld met een overlevingspercentage van 40-60%. Het vakkundige team van SOS Dolfijn wordt bijgestaan door tientallen onmisbare vrijwilligers. Ook op het gebied van educatie en onderzoek heeft de stichting grote stappen gemaakt in de afgelopen jaren. 

In de veertig jaar na de eerste patiënt, zijn vele kleine walvisachtigen de speciale kliniek binnengekomen. Allemaal dieren die voor de kust van Nederland, België, Noord Frankrijk of Duitsland in moeilijkheden kwamen en daar zijn gestrand. In de meeste gevallen ging het hierbij om bruinvissen, maar ook andere soorten zoals de witsnuitdolfijn, witflankdolfijn, gestreepte dolfijn en de gewone dolfijn zijn in het opvangcentrum verzorgd. 

Ondanks de mooie ontwikkelingen op het gebied van dierzorg, educatie en onderzoek, waren de jaren in Harderwijk een uitdaging. Op die locatie werd Stichting SOS Dolfijn blijvend aangezien en beoordeeld als een afdeling van het commerciële Harderwijker zeedierenpark. Deze verwarring stond de ontwikkeling van de stichting en de fondsenwerving, die nodig is voor behoud van bestaansrecht, danig in de weg. Doelstellingen, visie en beleid van de twee organisaties kwamen verder uit elkaar te liggen. Het samenwerkingsverband werd minder vanzelfsprekend en bleek uiteindelijk niet meer geschikt. Om bovenstaande redenen is besloten om de samenwerkingsovereenkomst met het Dolfinarium te beëindigen en de locatie in Harderwijk per 1 januari 2017 te verlaten. 

                      bruinvissen

Sinds 2016 heeft SOS Dolfijn een samenwerkingsverband met IFAW, het International Fund for Animal Welfare. IFAW is een internationale dierenwelzijnsorganisatie die zich wereldwijd inzet voor het redden van individuele dieren, het beschermen van populaties en voor het behoud van leefgebieden. IFAW heeft onder andere een uitgebreid beschermingsprogramma voor walvissen. Naast de directe hulp aan gestrande dieren vanuit IFAW’s Marine Mammal Rescue & Research team (MMRR) zijn er vanuit IFAW ook programma’s omtrent walvishulp die zich richten op:

Het Marine Mammal Rescue & Research team van IFAW in de Verenigde Staten heeft een uitmuntende reputatie opgebouwd door de vele reddingen van grote groepen gestrande walvissen en dolfijnen. Belangrijke kennis waarmee walvishulpverlening in Europa verder uitgebreid kan worden tot een nog professioneler niveau. De samenwerking tussen SOS Dolfijn en IFAW is tweeledig en bestaat deels uit het uitwisselen van kennis, werkwijzen en de uitvoer van gezamenlijke educatieprojecten en deels uit financiële steun. 

IFAW en SOS Dolfijn werken er samen hard aan om op korte termijn de bouw van een nieuw educatief walviscentrum in Europa te kunnen realiseren. Hiervoor wordt gezocht naar een centrale locatie in het brede werkgebied van SOS Dolfijn. SOS Dolfijn heeft in het verleden dieren opgevangen die in nood waren geraakt op de Duitse, Nederlandse, Belgische en Franse kust. Ook in de toekomst wil SOS Dolfijn deze mogelijkheid dieren bieden. De planning is er op gericht dat in 2020 SOS Dolfijn weer volledig operationeel is. Intussen staat het team onveranderd klaar voor dieren in nood, maar kan aan dieren die langdurig medische zorg nodig hebben tijdelijk geen opvang worden geboden. 

ondertekening overeenkomst

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Kustwacht ontdekt 2 dode walvissen in Noordzee

10-09-2019: Tijdens observatieronden heeft de Kustwacht vandaag twee dode walvissen ontdekt in de Noordzee.  Lees meer

Bruinviskalf Ter Heijde was vermagerd

05-09-2019: Op het strand van Ter Heijde is maandagmiddag een magere pasgeboren bruinvis aangespoeld  Lees meer  

Levende witsnuitdolfijn Kijkduin

07-08-2019: Een witsnuitdolfijn is aangespoeld bij Kijkduin. Het dier overleed kort daarna. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Doneren

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn