golven

Harlingse dolfijn gezien bij Denemarken
24 oktober 2020

Opnieuw een match dankzij foto-identificatie! Walvissen en dolfijnen zijn als soort te herkennen aan bepaalde uiterlijke kenmerken. Maar ook een individu kun je terug herkennen aan sommige typische markeringen. Bijvoorbeeld aan de vorm van de rugvin, het staartblad of een bepaald patroon op het lijf. Ook kunnen soms bepaalde littekens de identiteit van een individu bevestigen. Recent was er op die manier al een match gevonden in de beeldbanken die bevestigde dat een bultrug walvis die eind februari en begin maart 2017 in de Marine haven van Den Helder zwom, eind maart dat jaar was waargenomen voor de Schotse kust. 

Eind mei en begin juni van dit jaar zwom er in en rond de haven van Harlingen een gestreepte dolfijn. Voor het team van SOS Dolfijn reden om ter plaatse te gaan want de Waddenzee is geen gunstig gebied voor dolfijnen, door de ondiepe gedeelten die er ontstaan bij laag tij. Deze zorg bleek terecht want op 31 mei, een dag na de eerste waarneming, was het dier al gestrand in de havenkom maar door omstanders snel weer het water in geholpen. SOS Dolfijn was dagelijks rondom Harlingen om de dolfijn te monitoren en om te kunnen ingrijpen wanneer het dier weer in de problemen zou raken. Een team stond klaar om het dier bij een eventuele tweede stranding terug naar open zee te helpen. Ook verzamelde we zoveel mogelijk beeldmateriaal van het dier dat zou kunnen helpen het dier later terug te herkennen. Op alle beelden was duidelijk dat het dier behoorlijke huidproblemen had. Op 4 juni werd de gestreepte dolfijn voor het laatst waargenomen vanaf een vissersschip ter hoogte van Kornwerderzand. 

Eind september werd er bij de Deense plaats Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken, een gestreepte dolfijn waargenomen. Annemieke Podt, vanuit Stichting Rugvin betrokken bij het foto-identificatieonderzoek dat de organisatie doet naar bruinvissen in de Oosterschelde, zag de foto’s van de dolfijn in Denemarken. Door net als bij de bruinvissen in de Oosterschelde nauwkeurig de uiterlijke kenmerken te vergelijken, zag Annemieke dat het om dezelfde dolfijn bleek te gaan. Een match! De gestreepte dolfijn die in Harlingen en in Skagen werd gezien heeft een kleine beschadiging aan het topje van de rugvin en opvallende littekens op de rug achter de rugvin.

Meer over het foto-identificatie project van Stichting Rugvin lees je hier

harlingen Harlingen 2020-05-31 door Jeroen Hoekendijk

skagen Skagen 2020-09-27 door Erik Christopherson

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Wall of Shame

03-10-2021: Vandaag was SOS Dolfijn op bezoek in Petten bij Arnold Gronert. Tientallen jaren was hij hulpverlener in het gebied om dieren in nood te helpen. Ook raapte hij afval van de stranden en maakte er kunst mee. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn