Het Reizende Walvisziekenhuis

Eén van de missies van SOS Dolfijn is educatie. Sinds medio 2016 is SOS Dolfijn van start gegaan met Het Reizende Walvisziekenhuis: met deze educatieve voorstelling trekt het team van SOS Dolfijn langs scholen en evenementen om kinderen (en volwassenen) meer te leren over de Noordzee en de walvissen die er in leven.

dsc

Op ontdekking in het veldhospitaal van SOS Dolfijn

Diverse kerndoelen komen aan bod in het veldhospitaal. Kinderen die het Reizende Walvisziekenhuis bezoeken, ontvangen een Doe-boekje waarin verschillende vragen en opdrachten staan. Deze opdrachten kunnen ze in het veldhospitaal, op verschillende plekken en met verschillende spellen uitvoeren. Ook zijn antwoorden te vinden op de leerzame informatieplaten in het veldhospitaal. Al doende leren de kinderen (samen met de ouders/verzorgers) alles over de verschillende soorten walvissen in de Noordzee, over de bedreigingen in zee en over de bescherming van deze dieren. In het veldhospitaal is het Educatie team van SOS Dolfijn aanwezig om extra informatie te verstrekken en om te helpen bij de verschillende spelonderdelen.

                                                     img

In het Reizende Walvisziekenhuis leren kinderen hoe Eerste Hulp kan worden geboden aan een bruinvis of dolfijn in nood. Met behulp van een imitatiebruinvis kunnen kinderen oefenen met het opnemen van de lichaamstemperatuur van het zieke dier, het beluisteren van de hartslag en longen en het afnemen van bloed voor controle. Ook kan een uniek kijkje worden genomen in de Dolfijnambulance waarin zieke bruinvissen en dolfijnen vervoerd kunnen worden.

Wanneer de ontdekkingstocht verder gaat door het Reizende Walvisziekenhuis komt men uit bij Het Grote Gevarenspel. Dit bestaat uit een groot bord waarop verschillende plaatjes zijn afgebeeld. Het spel gaat over de gevaren die walvissen op zee tegenkomen. Aan de ene kant staan afbeeldingen van ‘oorzaken van gevaar’ en aan de andere kant staan de ‘gevolgen van dat gevaar’. Match jij de juiste plaatjes aan elkaar? Dan gaat het blauwe zwaailicht bovenaan het bord branden! Aan de andere zijde van het bord, is van alles te ontdekken over het voedselweb.                                                                                                           reizende walvisziekenhuis

Verderop in het ziekenhuis ligt op een behandeltafel een pluchen bruinvis. De bruinvis is ziek en heeft maagpijn. Kinderen kunnen via de bek van het dier voorwerpen uit zijn maag te halen. Vervolgens mogen de kinderen kiezen in welk bakje de voorwerpen thuishoren: ‘goed’ of ‘fout’. Zo is een visje natuurlijk goed voor een bruinvis, maar plastic hoort niet in zijn maag thuis en is daarom fout. Een heel leerzaam spel over de gevaren van vervuiling van de zee.

In het ontdekkabinet kunnen kinderen allerlei walvismaterialen van dichtbij bekijken. Zo zijn daarin baleinen, schedels en tanden te zien en röntgenfoto’s van borstvinnen. Aan de zijkant van het kabinet kunnen kinderen door een microscoop zelfs plankton bekijken.

Op de draaiblokken zijn verschillende walvisachtigen uit de Noordzee afgebeeld: de bruinvis, de witsnuitdolfijn, de bultrug en de potvis. Kinderen moeten met de andere blokken de juiste ‘weetjes’ bij het juiste dier draaien. Zo leren ze o.a. hoe groot deze dieren zijn, wat voor voedsel ze eten, welke vorm de rugvinnen hebben en hoe diep deze dieren kunnen duiken.

reizende walvisziekenhuis

In het veldhospitaal van het Reizende Walvisziekenhuis staan ook vijf ‘voeltonnen’. Kinderen (en volwassenen) kunnen hun hand in deze tonnen steken om te voelen wat zich in de ton bevindt. Het thema van dit spel is ‘Voel de gevaren’ en de kinderen moeten dus bepalen welk gevaar ze voelen.

Interesse?

Interesse in het Reizende Walvisziekenhuis op jouw school of event?
Neem dan contact op met ons. In overleg kunnen we een volledig passend aanbod maken met bijvoorbeeld een aanvullende presentatie over het werk van SOS Dolfijn en walvissen, gegeven door de ervaren medewerkers van SOS Dolfijn.

SOS Dolfijn biedt tevens ook een volledig digitaal lespakket voor de onder- en bovenbouw. 
Met het lespakket 'De Walviswereld Dichtbij' komt de mysterieuze wereld van walvissen en dolfijnen in de klas. 
Het lespakket en het Reizende Walvisziekenhuis sluiten goed op elkaar aan. 

Mailen kan naar info@sosdolfijn.nl. Of vul het contactformulier hier in.

Check de antwoorden!

Heb jij het Reizende Walvisziekenhuis onlangs bezocht en was er door drukte of tijdgebrek misschien geen mogelijkheid om samen met een medewerker van SOS Dolfijn jouw antwoorden te controleren?? Geen punt!
Klik hier en controleer of jij de juiste antwoorden hebt kunnen vinden.

Het lespakket 'De Walviswereld Dichtbij'

Het lesprogramma is een lespakket en website in één en kan gebruikt worden op zowel digibord, pc als tablet. Op de website wordt er voor iedere combinatiegroep (groep 1/2 – 3/4 – 5/6 – 7/8) een lesmodule aangeboden die bestaat uit een aantal lessen van circa 45 minuten. Deze zijn flexibel in te zetten. Op de website ontvouwen zich de verschillende middelen die in een les worden ingezet, zoals: filmpjes, praatplaten, (inter-)actieve opdrachten, werkbladen, proefjes, vragenquiz en meer. De inhoud van de lessen sluit aan op de kerndoelen van het basisonderwijs. Voor de leerkracht is er een uitgebreide lerarenhandleiding.

Ga naar www.dewalviswerelddichtbij.nl om van start te gaan. 

sos dolfijn lespakket

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Bruinvis in nood bij Huisduinen

28-06-2020: Een surfer treft eind van de middag een vermagerde bruinvis in nood aan bij Huisduinen. Lees meer

Gestrande bruinvis Petten

19-06-2020: Twee wandelaars hebben een bruinvis aangetroffen op het strand. Lees meer  

SOS Dolfijn in Harlingen vanwege gestreepte dolfijn 

02-06-2020: Ook vandaag is het team aanwezig om hulp te bieden wanneer nodig. .Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn