SOS Dolfijn heeft als doel om, tijdens een stranding of noodsituatie, op een voor het dier zo goed mogelijke manier hulp bieden. Dierenwelzijn en het verminderen van lijden hebben tijdens ingrijpen hoogste prioriteit. In dat kader bestaat het scala aan hulpopties naast opvang ook uit directe terugplaatsing in zee en euthanasie. In sommige gevallen, wanneer een dier niet gered kan worden, is het beter om niet ingrijpen maar omstandigheden te creëren zodat het dier zo rustig mogelijk kan sterven. Voor opvang wordt alleen gekozen met het vooruitzicht van een terugkeer naar de natuur na succesvolle rehabilitatie.
Naast advies, noodhulp en opvang zet SOS Dolfijn zich in voor de bescherming van walvisachtigen in de Noordzee. Dit wordt gedaan door middel van onderzoek, educatie en maatschappelijke actie. Door kinderen en volwassenen de walvisachtigen in de Noordzee te laten ontdekken, begrijpen en waarderen, willen wij de maatschappij inspireren tot een actieve bijdrage aan de bescherming van deze soorten en hun leefomgeving. Door middel van wetenschappelijk onderzoek willen wij tevens een bijdrage leveren aan kennisvermeerdering over bruinvissen en dolfijnen zodat de wilde populaties beter beschermd kunnen worden. De bruinvissen die in ons opvangcentrum worden verzorgd spelen hierin een belangrijke rol. Zij vertegenwoordigen een unieke en waardevolle kennisbron en ze zijn een aansprekende ambassadeur.
SOS Dolfijn gelooft in samenwerking en verbinding om tot betere resultaten van doelstellingen te komen. Samen voor een schone en gezonde Noordzee zorgen, met gezonde populaties zeezoogdieren, waar we door duurzaam gebruik nog vele generaties lang van kunnen genieten, dat is ons motto!
Het werk dat wij doen, komt voort uit een passie om dieren welke in nood verkeren te helpen, met het doel ze een tweede kans te geven. Tegelijkertijd heerst bij ons ook een besef dat kennis over de natuur en de dieren die daar deel van uitmaken essentieel is om tot goede natuurbescherming te komen.
Walviskader op het Wad
04-01-2021: Nadat eind november 2020 een dwergvinvis aanspoelde op de Rottumerplaat heeft RWS besloten om het kadaver te laten liggen. Een unieke kans voor monitoring van het afbraakproces.
Charlotte in actie voor SOS Dolfijn
28-12-2020: Charlotte van 12 jaar oud is gek op dolfijnen en het maken van armbandjes. Ze besloot armbandjes te maken en te verkopen voor SOS Dolfijn en haalde een mooi bedrag op.
Massastranding potvissen Engelse kust
24-12-2020: Op de oostkust van Engeland zijn tien jonge potvissen aangespoeld. Geen van de dieren overleefde de massastranding.