Veelgestelde vragen

De meest gestelde vragen over bruinvissen en SOS Dolfijn:

·         Is een bruinvis een vis?

Antw: Nee, de bruinvis is geen vis maar een zoogdier, net als alle walvissen, zeehonden een zeeleeuwen. Omdat ze in zee leven worden ze zeezoogdieren genoemd. De naam bruinvis is heel lang geleden bedacht toen men de meeste dieren die in zee leefden vissen noemde.

·         Wat is het verschil tussen een bruinvis en een dolfijn?

Antw: Alle bruinvissen en dolfijnen behoren tot de walvisachtigen en zijn dus familie van elkaar. Een bruinvis is echter een stuk kleiner dan de meeste dolfijnensoorten en heeft het een stompere snuit. Bovendien is de vorm van de tanden anders. Dolfijnen hebben puntige tanden, bruinvissen hebben plattere, spatelvormige tanden. Verder lijken dolfijnen en bruinvissen erg op elkaar.
                                                                  tanden

·         Hoe oud kunnen bruinvissen worden?

Antw: De algemene levensverwachting van bruinvissen is 8-10 jaar.  Heel soms wordt een bruinvis ouder, het record is 24 jaar!

·         Wat en hoeveel eet een bruinvis?

Antw: Een bruinvis eet vele verschillende soorten vis, van kleine zandspiering tot grotere haring en kabeljauw. Ook eten ze wel garnaaltjes en inktvis. Een volwassen bruinvis van 50 kg eet ongeveer 5 kilo vis per dag.

·         Hoe lang kunnen bruinvissen onder water blijven?

Antw: Bruinvissen zijn zoogdieren, dus ze halen boven water adem. Dit doen ze door middel van het blaasgat boven op het hoofd. Ze kunnen meer dan 5 minuten onder water blijven.

                               zwemmen bruinvis

·         Hoe snel kan een bruinvis zwemmen?

Antw: Een bruinvis zwemt ongeveer 5 kilometer per uur. Als de bruinvis een sprintje trekt, zwemt hij harder dan 23 kilometer per uur.

·         Hoe zie je het verschil bij een bruinvis tussen mannetjes en een vrouwtjes? onderaanzicht bruinvis

Antw: Bij volwassen bruinvissen zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes. Je kunt het verschil echter beter zien op de buik. Bij een vrouwtje zien we een geslachtsspleet met aan elke kant een heel klein spleetje, dit zijn de tepels. Bij een mannetje zie je een geslachtsspleet, waar de penis in opgeborgen zit, maar er zit dan nog een poepgaatje onder. Bij de mannetjes zie je dus een soort uitroepteken op de buik.  

·         Hoeveel jongen krijgt een bruinvis?

Antw: Een volwassen bruinvisvrouwtje krijgt één kalf per 1 - 2 jaar.

·         Hoe komen bruinvissen op het strand terecht?

Antw: Dit kan komen doordat het dier gewond, ziek of verzwakt is. Het kan ook zijn dat de bruinvis nog heel jong is en zijn moeder is kwijtgeraakt.

·         Hoe lang blijft een bruinvis bij SOS Dolfijn?

Antw: Wanneer een bruinvis binnenkomt in het opvangcentrum is het meestal erg ziek of gewond. Er is een lange tijd nodig om helemaal beter te worden en aan te sterken. De dieren die het redden kunnen meestal na 3 tot 5 maanden weer teruggebracht worden naar zee.

·         Hoeveel bruinvissen stranden er per jaar?

Antw: Dit verschilt van jaar tot jaar. Van 1990 tot 2000 waren dat slechts enkele levende bruinvissen per jaar. Daarna stranden er meer levende bruinvissen. De afgelopen 5 jaar hebben we gemiddeld 24 meldingen per jaar van levende bruinvissen op het strand. Een deel daarvan wordt opgevangen in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. In 2006 zijn er 18 bruinvissen verzorgd in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Dat was tot nu toe het hoogste aantal.

·         Vangt SOS Dolfijn ook wel eens andere soorten op?

Antw: Een enkele keer strand er ook een andere walvisachtige. Zo heeft SOS Dolfijn ook gestreepte-, witsnuit- en witflankdolfijnen opgevangen. Ook is er twee keer een gewone dolfijn behandeld. SOS Dolfijn is een opvangcentrum voor alle kleine walvisachtigen die stranden.

SOS Dolfijn

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Bultrug voelt zich senang in Noordzee

09-12-2018: Sinds oktober wordt een bultrug waargenomen in de Noordzee. Marien bioloog en vrijwilliger bij SOS Dolfijn Jeroen Hoekendijk vertelt meer erover aan Trouw.  Lees meer

Zieke bruinvis Katwijk

25-11-2018: Op het strand van Katwijk is een zieke bruinvis levend aangespoeld op het strand en daar later overleden. Lees meer  

Gestrande Griend was erg ziek

19-11-2018: De Griend die stierf voor de kust van Egmond aan Zee afgelopen weekend was ernstig ziek, zo blijkt uit het onderzoek. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Natuurbescherming Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst   Niet uitzetbare dieren Informatiemateriaal
Word donateur   Nu in opvang Veelgestelde vragen
    Voorheen in opvang Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training ZeelandIFAW

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn