Soms komen bruinvissen of dolfijnen levend op het strand terecht. Ze zijn dan vaak ziek of gewond of het zijn jonge dieren die hun moeder zijn kwijtgeraakt. De dieren voelen zich erg beroerd en ze zijn bang voor de mensen die op het strand lopen. Toch hebben ze hulp nodig en gaan ze dood wanneer we niks doen!
De experts van SOS Dolfijn hebben een aantal regels opgesteld zodat jij weet hoe je het beste kan helpen wanneer je een bruinvis of dolfijn vindt. Dit noemen we dolfijnen EHBO. Bekijk de animatie of lees de 4 eerste hulp stappen verderop op deze pagina:
1
Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
2
Rust:Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
3
Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn.
4
Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576
Dalend aantal strandingen bruinvissen
09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.
Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis
27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.
Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden
21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.