Na een melding over een gestrande bruinvis of dolfijn wordt een dier zo snel mogelijk opgehaald met de speciale dolfijnambulance van SOS Dolfijn en naar het opvangcentrum gebracht. Hier wordt het in één van de opvangbassins geplaatst. Vaak kan een dier door uitputting, spierschade, ziekte of shock niet zelfstandig zwemmen. In dat geval wordt het dier dag en nacht door verzorgers en vrijwilligers in het water ondersteund.
Door middel van bloedanalyses, observaties en onderzoeken wordt zo snel mogelijk bepaald wat het dier mankeert en welke medicatie en zorg de patiënt nodig heeft. Soms moet besloten worden een dier in te laten slapen omdat het opvangproces te belastend zal zijn en het dier ernstig lijdt. Elke situatie is anders. De ervaring leert dat dieren zeer verschillend reageren op de behandeling. Daarom wordt er voor elk dier een individueel behandelplan opgesteld.
Het geven van de juiste voeding is ook belangrijk. Vaak is sprake van uitdroging bij de dieren en moet eerst vocht toegediend worden. Soms kan een dier geen hele vis eten en wordt zelfgemaakte vispap gegeven. Dit gebeurt dan met een voedingssonde. De zorg blijft vaak wekenlang zeer intensief en het proces van volledig herstel en rehabilitatie neemt meestal enkele maanden in beslag.
Dalend aantal strandingen bruinvissen
09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.
Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis
27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.
Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden
21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.