Stranding

golven

Stranding

Bij strandingen van walvisachtigen wordt onderscheid gemaakt tussen massastrandingen (meer dan twee dieren tegelijkertijd op dezelfde plek) en individuele strandingen. In Nederland gaat het bijna altijd om strandingen van een enkel dier. De afgelopen eeuwen zijn 26 verschillende soorten walvisachtigen in Nederland aangespoeld, variërend van kleine bruinvissen en dolfijnen tot de grote walvissen als potvissen en vinvissen. Vaak gaat het bij strandingen om dode dieren, maar ook spoelen af en toe levende dieren aan. Meestal gaat het hierbij om bruinvissen.

Wanneer een bruinvis of dolfijn levend op het strand terecht komt verkeert het dier altijd in nood! Meestal zijn dieren (ernstig) gewond, ziek of verzwakt of gaat het om een jong dier dat zijn moeder is kwijtgeraakt.

Oorzaken voor verzwakking en ziekte zijn vaak lastig vast te stellen maar kunnen zowel van antropogene als niet-antropogene aard zijn. Hoewel directe oorzaken vaak niet te bepalen zijn, kan bijvoorbeeld vervuiling van het milieu een oorzaak zijn voor verzwakking en ziek worden van dieren. Een voorbeeld waarin wel duidelijk kan worden vast gesteld dat dieren door menselijk handelen in de problemen zijn gekomen, is wanneer het gestrande dier op zijn snuit en vinnen afdrukken van netten heeft staan.

Wat te doen bij stranding?

icon

1

Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!

icon

2

Rust:Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.

icon

3

Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn.

icon

4

Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Bruinvissen en dolfijnen EHBO

Walvissen (groot en klein) verslechteren snel wanneer zij op het strand terecht gekomen zijn. De dieren hebben altijd en rap hulp nodig!

Wanneer het gaat om grote walvissen (3 meter of groter) dan is het belangrijk zelf geen actie te onder nemen maar direct contact op te nemen met de experts van SOS Dolfijn: 06 - 650 98 576 Dit is het alarmnummer van SOS Dolfijn en is dag en nacht bemand.

Het nummer mag alleen worden gebruikt voor meldingen van levend gestrande walvisachtigen!

Gaat het om de kleinere soorten (bruinvissen en dolfijnen) dan kunt u direct zelf veel voor het dier in nood betekenen. SOS Dolfijn heeft 4 gouden regels opgesteld voor het verstrekken van eerste hulp bij gestrande bruinvissen en dolfijnen.

Verzorg het dier totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn er is.

Wanneer het om een dood dier gaat kunt u dit melden op www.walvisstrandingen.nl.
Dode bruinvissen kunnen tevens per regio bij verschillende organisaties telefonisch gemeld worden. 
Wanneer een dier pas overleden is of voldoende vers is, dan is het belangrijk dat dit dier zo spoedig mogelijk kan worden onderzocht.
Dit strandingsonderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vindt plaats aan de Universiteit Utrecht.
Meer informatie en telefoonnummers voor uw regio leest u hier

 

 

 

Nieuws

 
 

Tuimelaar dolfijn waarschijnlijk gebeten door zeehond

14-12-2021: De tuimelaar dolfijn die in de Oosterschelde is aangetroffen was ziek en waarschijnlijk gebeten door een grijze zeehond. 

Lees meer

 
 

Walvisgevangenis ontmanteld

12-12-2021: De beruchte Russische walvisgevangenis is onlangs ontmanteld. Ook heeft president Putin voorgesteld dat er een verbod komt op het vangen van deze dieren uit het wild. 

Lees meer

 
 

Dodelijk bacterie ontdekt in bruinvissen 

26-11-2021 Afgelopen zomer zijn er in korte tijd 190 bruinvissen dood aangespoeld op de Waddeneilanden. Onderzoek toont aan dat de dieren kampten met een dodelijke bacterie.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn