Wie zijn wij

golven

Wie zijn wij

Stichting SOS Dolfijn is een natuurorganisatie gespecialiseerd in het verstrekken van noodhulp aan walvisachtigen. De organisatie biedt hulp aan bruinvissen, dolfijnen en walvissen in nood die levend op de Nederlandse kust terecht komen of dreigen te stranden. Een ervaren team van specialisten staat dag en nacht paraat. SOS Dolfijn is wereldwijd een expert in opvang en rehabilitatie van kleine walvisachtigen, voornamelijk bruinvissen, met hoge succespercentages en vele dieren die na herstel zijn teruggebracht naar de natuur. In Noord-Europa was SOS Dolfijn het enige rehabilitatiecentrum voor walvisachtigen en er werd dan ook tevens hulp geboden aan gestrande dieren in de buurlanden Frankrijk, Duitsland en België.

Naast advies en noodhulp richt de stichting zich op natuurbescherming door middel van onderzoek, educatie en maatschappelijke actie. Vanzelfsprekend speelt de bescherming van walvisachtigen in de Noordzee hierbij een prominente rol. Sinds SOS Dolfijn in 2017 uit het commerciëler opererende Dolfinarium Harderwijk vertrok, is de organisatie op zoek naar een alternatieve locatie voor de opvangwerkzaamheden en samenwerking met partijen die doelen en visie delen. Sinds 2018 werkt SOS Dolfijn samen met IFAW (International Fund for Animal Welfare). Een gezamenlijk doel is om op korte termijn een educatief walvisopvangcentrum te realiseren, waar bezoekers niet alleen de opvangwerkzaamheden kunnen bekijken, maar ook meer kunnen leren over de zee en haar bewoners in een interactieve expositieruimte.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Wall of Shame

03-10-2021: Vandaag was SOS Dolfijn op bezoek in Petten bij Arnold Gronert. Tientallen jaren was hij hulpverlener in het gebied om dieren in nood te helpen. Ook raapte hij afval van de stranden en maakte er kunst mee. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn

 

De Noordzee

In de Noordzee leven diverse walvissoorten. Een aantal vaste bewoners zijn bruinvissen, witsnuitdolfijnen en dwergvinvissen. Maar ook bultruggen, tuimelaar dolfijnen en andere dolfijnensoorten komen geregeld in de Noordzee op bezoek. De meest voorkomende soort is de bruinvis, een kleine inheemse tandwalvis. Jaarlijks spoelen er langs de Wadden- en Noordzeekust honderden walvissen aan, voornamelijk bruinvissen. In de meeste gevallen zijn deze aangespoelde dieren al dood. Maar enkele tientallen keren per jaar komt het voor dat er een levende walvis, dolfijn of bruinvis aanspoelt op het strand. Anders dan bijvoorbeeld geldt voor zeehonden, is een walvis op het strand altijd een dier in nood! Het rescueteam van SOS Dolfijn staat voor deze dieren paraat.

De walvis-noodhulpverlening is complex en vergt dan ook een grote mate van expertise om tot beslissingen te komen welke het meest geschikt zijn voor het dier in nood. SOS Dolfijn is in Nederland de enige organisatie met een door het ministerie van LNV verleende ontheffing om kleine walvisachtigen opvang en rehabilitatie te mogen bieden. Bij een stranding van een levende walvis wordt de hulp van Stichting SOS Dolfijn dan ook altijd ingeschakeld. Wanneer het gaat om de kleine soorten, meestal de bruinvis, ligt de volledige verantwoording voor de zorg bij SOS Dolfijn. Wanneer het gaat om dieren groter dan 3 meter wordt in Nederland het zogenaamde 'Walvisprotocol' (Leidraad stranding levende grote walvisachtigen) geactiveerd. Hierbij komt de organisatie en verantwoording voor de zorg van het dier bij de overheid te liggen. Het ministerie van LNV stelt een deskundigenteam samen welke zowel een adviserende als uitvoerende rol heeft in de zorg voor het dier. SOS Dolfijn maakt standaard deel uit van dit team.

Opvangfaciliteit

Momenteel zijn er geen opvangfaciliteiten voor walvisachtigen in Nederland. Op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna gaat SOS dolfijn een nieuw educatief walvisopvangcentrum realiseren. Zo kunnen we dieren in nood blijven helpen en in de toekomst weer opvang en rehabilitatie aanbieden. Zonder SOS dolfijn blijven gestrande dieren hulpeloos en ten dode opgeschreven achter op het strand. Om dit walvisopvangcentrum te realiseren is veel financiële steun nodig. Wil je helpen? Lees hier hoe je symbolisch een bouwsteen kunt doneren. Naast de noodhulpverlening zijn educatie en natuurbescherming belangrijke missies voor de stichting. Lees er meer over hier.