Stichting SOS Dolfijn is een natuurorganisatie gespecialiseerd in het verstrekken van noodhulp aan walvisachtigen. De organisatie biedt hulp aan bruinvissen, dolfijnen en walvissen in nood die levend op de Nederlandse kust terecht komen of dreigen te stranden. Een ervaren team van specialisten staat dag en nacht paraat. SOS Dolfijn is wereldwijd een expert in opvang en rehabilitatie van kleine walvisachtigen, voornamelijk bruinvissen, met hoge succespercentages en vele dieren die na herstel zijn teruggebracht naar de natuur. In Noord-Europa is SOS Dolfijn het enige rehabilitatiecentrum voor walvisachtigen en er wordt dan ook tevens hulp geboden aan gestrande dieren in de buurlanden Frankrijk, Duitsland en België.
Naast advies en hulpverlening richt de stichting zich op natuurbescherming door middel van onderzoek, educatie en maatschappelijke actie. Vanzelfsprekend speelt de bescherming van walvisachtigen in de Noordzee hierbij een prominente rol. In 2022 heeft SOS Dolfijn de deuren geopend van het compleet, vernieuwde educatieve walvisopvangcentrum in de kop van Noord-Holland in Anna Paulowna. Vanaf de oprichting in 2004 tot aan 2017 opereerde SOS Dolfijn vanuit Harderwijk. In het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum op Landgoed Hoenderdaell kunnen de bezoekers van het landgoed niet alleen de opvangwerkzaamheden van SOS Dolfijn bekijken, maar ook meer leren over de zee en haar bewoners in de interactieve expositieruimte.
Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee
12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen.
Gift van Wildlife Fund
12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.
Realisatie Waddenbelevenis volop gaande
01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis.
In de Noordzee leven diverse walvissoorten. Een aantal vaste bewoners zijn bruinvissen, witsnuitdolfijnen en dwergvinvissen. Maar ook bultruggen, tuimelaar dolfijnen en andere dolfijnensoorten komen geregeld in de Noordzee op bezoek. De meest voorkomende soort is de bruinvis, een kleine inheemse tandwalvis. Jaarlijks spoelen er langs de Wadden- en Noordzeekust honderden walvissen aan, voornamelijk bruinvissen. In de meeste gevallen zijn deze aangespoelde dieren al dood. Maar enkele tientallen keren per jaar komt het voor dat er een levende walvis, dolfijn of bruinvis aanspoelt op het strand. Anders dan bijvoorbeeld geldt voor zeehonden, is een walvis op het strand altijd een dier in nood! Het rescueteam van SOS Dolfijn staat voor deze dieren paraat.
De walvis-noodhulpverlening is complex en vergt dan ook een grote mate van expertise om tot beslissingen te komen welke het meest geschikt zijn voor het dier in nood. SOS Dolfijn is in Nederland de enige organisatie met een door het ministerie van LNV verleende ontheffing om kleine walvisachtigen opvang en rehabilitatie te mogen bieden. Bij een stranding van een levende walvis wordt de hulp van Stichting SOS Dolfijn dan ook altijd ingeschakeld. Wanneer het gaat om de kleine soorten, meestal de bruinvis, ligt de volledige verantwoording voor de zorg bij SOS Dolfijn. Wanneer het gaat om dieren groter dan 3 meter wordt in Nederland het zogenaamde 'Walvisprotocol' (Leidraad stranding levende grote walvisachtigen) geactiveerd. Hierbij komt de organisatie en verantwoording voor de zorg van het dier bij de overheid te liggen. Het ministerie van LNV stelt een deskundigenteam samen welke zowel een adviserende als uitvoerende rol heeft in de zorg voor het dier. SOS Dolfijn maakt standaard deel uit van dit team.
Te midden op het Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna staat het educatief walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn. Hier kunnen we dieren in nood helpen en opvang en rehabilitatie aanbieden. Zonder SOS dolfijn blijven gestrande dieren hulpeloos en ten dode opgeschreven achter op het strand. Om dieren opvang te kunnen bieden is veel financiële steun nodig. Wil je helpen? Lees hier hoe je het werk kunt steunen. Naast de hulpverlening zijn educatie en natuurbescherming belangrijke missies voor de stichting. Lees er meer over hier.