Wie zijn wij

Stichting SOS Dolfijn is een natuurorganisatie gespecialiseerd in het verstrekken van noodhulp aan walvisachtigen. De organisatie biedt hulp aan bruinvissen, dolfijnen en walvissen in nood die levend op de Nederlandse kust terecht komen of dreigen te stranden. Een ervaren team van specialisten staat dag en nacht paraat. SOS Dolfijn is wereldwijd een expert in opvang en rehabilitatie van kleine walvisachtigen, voornamelijk bruinvissen, met hoge succespercentages en vele dieren die na herstel zijn teruggebracht naar de natuur. In Noord-Europa was SOS Dolfijn het enige rehabilitatiecentrum voor walvisachtigen en er werd dan ook tevens hulp geboden aan gestrande dieren in de buurlanden Frankrijk, Duitsland en België.

Naast advies en noodhulp richt de stichting zich op natuurbescherming door middel van onderzoek, educatie en maatschappelijke actie. Vanzelfsprekend speelt de bescherming van walvisachtigen in de Noordzee hierbij een prominente rol. Sinds SOS Dolfijn in 2017 uit het commerciëler opererende Dolfinarium Harderwijk vertrok, is de organisatie op zoek naar een alternatieve locatie voor de opvangwerkzaamheden en samenwerking met partijen die doelen en visie delen. Sinds 2018 werkt SOS Dolfijn samen met IFAW (International Fund for Animal Welfare). Een gezamenlijk doel is om op korte termijn een educatief walvisopvangcentrum te realiseren, waar bezoekers niet alleen de opvangwerkzaamheden kunnen bekijken, maar ook meer kunnen leren over de zee en haar bewoners in een interactieve expositieruimte.           

Reddingsactie
In de Noordzee leven diverse walvissoorten. Een aantal vaste bewoners zijn bruinvissen, witsnuitdolfijnen en dwergvinvissen. Maar ook bultruggen, tuimelaar dolfijnen en andere dolfijnensoorten komen geregeld in de Noordzee op bezoek. De meest voorkomende soort is de bruinvis, een kleine inheemse tandwalvis. Jaarlijks spoelen er langs de Wadden- en Noordzeekust honderden walvissen aan, voornamelijk bruinvissen. In de meeste gevallen zijn deze aangespoelde dieren al dood. Maar enkele tientallen keren per jaar komt het voor dat er een levende walvis, dolfijn of bruinvis aanspoelt op het strand. Anders dan bijvoorbeeld geldt voor zeehonden, is een walvis op het strand altijd een dier in nood! Het rescueteam van SOS Dolfijn staat voor deze dieren paraat. 
De walvis-noodhulpverlening is complex en vergt dan ook een grote mate van expertise om tot beslissingen te komen welke het meest geschikt zijn voor het dier in nood. SOS Dolfijn is in Nederland de enige organisatie met een door het ministerie van LNV verleende ontheffing om kleine walvisachtigen opvang en rehabilitatie te mogen bieden. Bij een stranding van een levende walvis wordt de hulp van Stichting SOS Dolfijn dan ook altijd ingeschakeld. Wanneer het gaat om de kleine soorten, meestal de bruinvis, ligt de volledige verantwoording voor de zorg bij SOS Dolfijn. Wanneer het gaat om dieren groter dan 3 meter wordt in Nederland het zogenaamde ‘Walvisprotocol’ geactiveerd. Hierbij komt de organisatie en verantwoording voor de zorg van het dier bij de overheid te liggen. Het ministerie van LNV stelt een deskundigenteam samen welke zowel een adviserende als uitvoerende rol heeft in de zorg voor het dier. SOS Dolfijn maakt standaard deel uit van dit team. 
SOS Dolfijn heeft momenteel geen beschikking over een geschikte opvangfaciliteit. Mogelijkheden voor nieuwe faciliteiten worden verkend. De projectplanning is er opgericht dat er medio 2021 weer opvang en rehabilitatie kan worden geboden. Tot die tijd vervalt de optie voor opvang en rehabilitatie en blijven opties voor hulp beperkt tot de keuze voor een directe terugkeer naar zee dan wel het dier middels het toedienen van een euthanasie-middel uit het lijden te verlossen. Naast de noodhulpverlening zijn educatie en natuurbescherming belangrijke missies voor de stichting. Lees er meer over hier.
 

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Spitssnuitdolfijn spoelt dood aan

17-08-2020: Een dode spitssnuitdolfijn is vanochtend op de Roggenplaat aangetroffen. Een onderzoek is ingesteld naar de doodsoorzaak. Lees meer

Bruinviskalf overleden op Texel

29-07-2020: Ter hoogte van Paal 16 is op het eiland een levend bruinviskalf aangetroffen. Omstanders probeerden het diertje te helpen. Lees meer  

Bruinvis in nood bij Huisduinen

28-06-2020: Een surfer treft eind van de middag een vermagerde bruinvis in nood aan bij Huisduinen. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn