Jaarlijks spoelen er honderden walvissen aan op de Nederlandse kust. In de meeste gevallen zijn deze dieren dan al overleden.SOS Dolfijn komt in actie wanneer een walvis levend aanspoelt.De meest voorkomende walvis in onze Noordzee is de kleine bruinvis. Dit is tevens ook de walvis die het meest aanspoelt op onze kust. In opdracht van het Ministerie van LNV wordt aan de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan op deze dode dieren.Via dit strandingsonderzoek wordt getracht de doodsoorzaak te achterhalen en kan zo ook bepaald worden of de strandingen komen door menselijk handelen.
Alleen pas overleden dieren of dieren nog voldoende vers, kunnen worden onderzocht. Het is dan ook van belang dat een overleden dier geschikt voor onderzoek, zo spoedig mogelijk wordt geruimd van het strand. Vrijwilligers van het strandingsnetwerk brengen de bruinvis naar de sectiezaal van de afdeling Pathobiologie in Utrecht. Daar staan Lonneke IJsseldijk en haar collega's klaar om het dier in ontvangst te nemen.
Gevonden dode dieren kunnen gemeld worden via het lokale strandingsnetwerk:
Bron telefoonnummers strandingsnetwerk http://www.zeezoogdieren.org/wordpress/noodnummers-versie-2012/noodnummers-nederland/
Meer informatie over het strandingsonderzoek leest u hier: www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek
Walviskader op het Wad
04-01-2021: Nadat eind november 2020 een dwergvinvis aanspoelde op de Rottumerplaat heeft RWS besloten om het kadaver te laten liggen. Een unieke kans voor monitoring van het afbraakproces.
Charlotte in actie voor SOS Dolfijn
28-12-2020: Charlotte van 12 jaar oud is gek op dolfijnen en het maken van armbandjes. Ze besloot armbandjes te maken en te verkopen voor SOS Dolfijn en haalde een mooi bedrag op.
Massastranding potvissen Engelse kust
24-12-2020: Op de oostkust van Engeland zijn tien jonge potvissen aangespoeld. Geen van de dieren overleefde de massastranding.