Strandingsonderzoek

golven

Strandingsonderzoek aan de Universiteit Utrecht

Jaarlijks spoelen er honderden walvissen aan op de Nederlandse kust. In de meeste gevallen zijn deze dieren dan al overleden. SOS Dolfijn komt in actie wanneer een walvis levend aanspoelt. De meest voorkomende walvis in onze Noordzee is de kleine bruinvis. Dit is tevens ook de walvis die het meest aanspoelt op onze kust. In opdracht van het Ministerie van LNV wordt aan de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan op deze dode dieren. Via dit strandingsonderzoek wordt getracht de doodsoorzaak te achterhalen en kan zo ook bepaald worden of de strandingen komen door menselijk handelen.

Alleen pas overleden dieren of dieren nog voldoende vers, kunnen worden onderzocht. Het is dan ook van belang dat een overleden dier geschikt voor onderzoek, zo spoedig mogelijk wordt geruimd van het strand. Vrijwilligers van het strandingsnetwerk brengen de bruinvis naar de sectiezaal van de afdeling Pathobiologie in Utrecht. Daar staan Lonneke IJsseldijk en haar collega's klaar om het dier in ontvangst te nemen.

Gevonden dode dieren kunnen gemeld worden via het lokale strandingsnetwerk:

Bron telefoonnummers strandingsnetwerk

Meer informatie over het strandingsonderzoek leest u hier: www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn