Het is heel belangrijk dat bruinvissen, dolfijnen en andere zeedieren in een schone zee kunnen leven. Daarom moeten we allemaal proberen om geen afval in zee terecht te laten komen. Wanneer je op het strand bent of met een boot de zee opgaat, kun je er voor zorgen dat alles wat niet in de natuur thuis hoort in de afvalbak wordt gegooid.
Veel eten wordt verbouwd met gebruik van giftige stoffen. Deze stoffen heten met een moeilijk woord pesticiden. Deze pesticiden komen ook in zee terecht en zijn dan gevaarlijk voor al het leven dat daar is. Soms wordt eten verbouwd op een natuurlijke manier. Dit heet ecologisch of biologisch. Hier wordt geen gebruik gemaakt van giftige stoffen. Daarom is het goed om biologisch of ecologisch eten te kopen. Misschien kan je je vader of moeder vragen om af en toe ook biologisch eten te kopen. Er is ook biologisch vlees!
In zee wordt heel veel vis gevangen door vissersschepen. Soms zoveel dat er nog maar heel weinig vissen overblijven. Omdat bruinvissen en dolfijnen deze vissen ook eten kan er een voedseltekort komen. Wanneer je thuis of in een restaurant wel eens vis eet kan je je ouders ook vragen of de vis wel op een goede manier gevangen is en of die vissoort niet bedreigd wordt. Je kunt dit opzoeken in de viswijzer.
SOS Dolfijn zorgt er niet alleen voor dat walvissen die in nood zijn, worden geholpen. Met ons werk proberen we ook mee te helpen aan het beschermen van de walvissen op zee. We hopen dat veel mensen ons werk willen steunen. Jij kunt SOS Dolfijn ook helpen door de bruinvis en het werk van SOS Dolfijn bekender te maken. Houd bijvoorbeeld je spreekbeurt of werkstuk over SOS Dolfijn of organiseer een sponsorloop.
Maar je kunt nog meer doen: Door hier te klikken lees je meer over hoe je ons kunt helpen.
Bruinvis gestrand bij Nes
20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered.
SOS Dolfijn aanwezig bij ECS
26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig.
Bruinvis Tess naar zee
18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.