Van ziek naar gezond

golven

Van ziek op het strand tot weer gezond in zee

Op zaterdagochtend 19 maart 2016 werd tegen tien uur ’s morgens gebeld naar het noodnummer van SOS Dolfijn. Medewerkers van Ecomare waren op het Waddeneiland Texel onderweg naar het strand omdat zij een melding hadden ontvangen dat een voorbijganger een levende bruinvis had gevonden op het wad. Op deze beelden is te zien hoe de voorbijganger de bruinvis aantrof:

Het dier werd gevonden bij gebied De Schorren langs de Waddenkust. Onmiddellijk vertrok een team van SOS Dolfijn per dolfijnenambulance richting Texel. De medewerkers van Ecomare haalden de bruinvis van het wad en brachten het dier met de veerboot naar het vasteland. Bij Den Oever werd het dier overgedragen aan SOS Dolfijn. De jonge mannetjesbruinvis was sterk vermagerd en zijn ademhalingsfrequentie erg hoog (mogelijk door de stress of door longproblemen). Ook had het dier een wond aan zijn staart. Deze typerende bijtwond was veroorzaakt door een grijze zeehond. 

In de loop van die middag kwam de zieke bruinvis aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn en kreeg hij van de medewerkers de naam Sven. Zieke bruinvissen worden bij binnenkomst goed onderzocht. Zo wordt het gewicht en de lengte gemeten maar ook de lichaamstemperatuur. Ook wordt er een beetje bloed afgenomen. Zo kan de dierenarts zien of het dier bijvoorbeeld een ontsteking heeft of vocht nodig heeft. Gestrande bruinvissen en dolfijnen zijn vaak zo ziek en verzwakt dat ze niet meer zelfstandig kunnen zwemmen. Vrijwilligers en medewerkers moeten het dier dan dag en nacht ronddragen door het bassin zodat het blaasgat boven water blijft. Net zo lang totdat de bruinvis weer zelf kan zwemmen.

Sven zijn binnenkomst en het ondersteun in het water is hier te zien:

Vijf dagen lang had Sven ondersteuning nodig in het water en werd hij dag en nacht door de medewerkers en vrijwilligers begeleid in het water. Ook kreeg hij speciale vispap en medicijnen. Na vijf dagen lukte het Sven weer om zelf te zwemmen en ook voorzichtig alweer wat duikjes te maken.

De bijtwonden van de grijze zeehond op zijn staart waren lange tijd pijnlijk en ontstoken. Een antibioticakuur hielp Sven tegen die ontsteking. Door het dagelijks aanbrengen van honingzalf genas de huid nog sneller. Uiteindelijk kon Sven zijn staart weer volledig normaal gebruiken en waren er enkel nog een aantal littekens zichtbaar. Sven werd ook behandeld tegen een longworminfectie en zweren in zijn maag en slokdarm en een schimmelinfectie in zijn longen.

Sven groeide mooi, at goed en werd weer een actief dier! Hij herstelde volledig en kon op 17 oktober 2016, na zeven maanden behandeling, eindelijk weer terug naar zijn thuis de Noordzee.

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn