golven

Witflankdolfijn aangetroffen
20 augustus 2021

Op de plaat van Baarland, een gebied tussen de Zeeuwse plaatsen Ellewoutsdijk en Scheldeoord, is een dode dolfijn aangetroffen. Medewerkers van het Reddingsteam Zeedieren Nederland RTZ Zeeland zijn na de melding ter plaatse gegaan om beeldmateriaal te maken voor de soortbepaling en om het dier te bergen. Dat bleek nog een hele klus omdat het dier in het slik lag. 

Het blijkt te gaan om een witflankdolfijn. Een soort die voorkomt in de Noordzee maar niet vaak op de Nederlandse kust wordt aangetroffen. De laatste keer dat er een vers exemplaar aanspoelde op de Nederlandse kust was in 2008 bij Castricum. De laatste stranding van een witflankdolfijn langs de Westerschelde dateert uit 1973, toen spoelde er een dier aan bij Breskens. 

Een volwassen witflankdolfijn (Lagenorhynchus acutus) wordt ongeveer 2,5 meter groot. De soort is herkenbaar aan de zwarte sikkelvormige rugvin en de getekende flanken waarop witte/okerkleurige vlekken te zien zijn. De witflankdolfijn heeft een korte snuit en het zijn vrij schuwe dieren. Witflankdolfijnen leven doorgaans in groepen die kunnen uitgroeien tot tientallen dieren bij elkaar. 

whatsapp image
Foto door Jaap van der Hiele (RTZ)

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn