golven

Verzwakte bruinvis in de Dollard
20 augustus 2021

Eind van de middag kwam er via Zeehondencentrum Pieterburen een melding binnen bij SOS Dolfijn dat er bij Termunten een levend gestrande bruinvis was aangetroffen. Direct gingen dierenartsen en verzorgers van beide organisaties onderweg. Het jonge mannetje verkeerde in een slechte toestand. Het diertje was vermagerd en toonde meerdere symptomen van ziekte. Ook was de huid in een hele slechte conditie en had het dier verwondingen. Er is daarom besloten het dier te laten inslapen. 

Hoewel bruinvissen veel voorkomen in de Noord- en Waddenzee is het in dit gebied niet gebruikelijk dat ze worden gezien. De omstandigheden in het gebied zijn er ongunstig en het water is niet zout genoeg. In zoeter water ontstaan ernstige huidproblemen. Precies een week geleden werd nog een bruinvis waargenomen in het gebied. Toen is er de hele middag gekeken of het dier geholpen kon worden. Maar het dier zwom in de haven van Delfzijl en het Zeekanaal. Een bruinvis vangen in een dergelijk wijds gebied is niet mogelijk. Vermoedelijk betreffen de meldingen van vorige week en vandaag hetzelfde dier. 

Waardoor het jonge dier verdwaald is geraakt moet blijken uit onderzoek. De bruinvis gaat naar de Faculteit Diergeneeskunde en wordt daar nader onderzocht. 

We danken vinders en melder voor de goede zorg en natuurlijk de collega’s van Zeehondencentrum Pieterburen voor het zo snel ter plaatse gaan en de hulp.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn