golven

Gestrande bruinvissen waren ziek
27 augustus 2021

De bruinvis die op 18 augustus levend aanspoelde op Ameland was ziek. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van het onderzoek dat is uitgevoerd aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Vorige week woensdag werd de bruinvis in de ochtend gevonden. De vinders sloegen direct alarm bij SOS Dolfijn die vervolgens lokale hulp inschakelde van RTZ Ameland. Zij waren snel ter plaatse.

SOS Dolfijn kan momenteel geen opvang bieden aan gestrande bruinvissen of dolfijnen, tot het nieuwe opvangcentrum geopend is. Hulpopties zijn tot dan beperkt tot een dier laten inslapen of terug naar open zee begeleiden. Omdat er hoop was dat de bruinvis misschien nog een klein kansje van overleven had, werd geprobeerd om het dier terug te helpen naar zee. Maar al kort nadat alle hulpverlening op gang kwam overleed de bruinvis. 

Uit het onderzoek blijkt dat de bruinvis een groot aantal parasieten in maag, oren en longen had. Ook kampte het dier met een longontsteking en mogelijk ontsteking van de lever. Het dier had nog maar een matige bespiering en vetreserves doordat het minder voedsel heeft kunnen vinden door de ziekten. 

Een dag later moest SOS Dolfijn opnieuw in actie komen voor een bruinvis in nood. Bij Termunten was een bruinvis levend gestrand. De gezondheid van dat dier was zodanig slecht dat een dierenarts het dier ter plaatse heeft laten inslapen op ons verzoek. Uit de sectie van die bruinvis kwam naar voren dat de bruinvis kampte met zowel een long- als huidontsteking. 

SOS Dolfijn is alle betrokken hulpverleners dankbaar en hoopt van harte dat binnen enkele maanden er weer de nodige medische zorg aan gestrande dieren kan worden geboden. Wanneer je op het strand een levende bruinvis of dolfijn vindt, duw het dier dan nooit terug in zee maar schakel altijd de hulp in van de experts van SOS Dolfijn. Bel hiervoor naar 06-46656601. Zorg intussen dat het blaasgat van het dier vrij is om adem te halen en zorg voor rust door mensen en honden op een veilige afstand te houden. Koel het dier met water of natte doeken en alarmeer SOS Dolfijn. 
Foto van Jean Paul Yska
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn