golven

Gestrande bruinvissen waren ziek
27 augustus 2021

De bruinvis die op 18 augustus levend aanspoelde op Ameland was ziek. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van het onderzoek dat is uitgevoerd aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Vorige week woensdag werd de bruinvis in de ochtend gevonden. De vinders sloegen direct alarm bij SOS Dolfijn die vervolgens lokale hulp inschakelde van RTZ Ameland. Zij waren snel ter plaatse.

SOS Dolfijn kan momenteel geen opvang bieden aan gestrande bruinvissen of dolfijnen, tot het nieuwe opvangcentrum geopend is. Hulpopties zijn tot dan beperkt tot een dier laten inslapen of terug naar open zee begeleiden. Omdat er hoop was dat de bruinvis misschien nog een klein kansje van overleven had, werd geprobeerd om het dier terug te helpen naar zee. Maar al kort nadat alle hulpverlening op gang kwam overleed de bruinvis. 

Uit het onderzoek blijkt dat de bruinvis een groot aantal parasieten in maag, oren en longen had. Ook kampte het dier met een longontsteking en mogelijk ontsteking van de lever. Het dier had nog maar een matige bespiering en vetreserves doordat het minder voedsel heeft kunnen vinden door de ziekten. 

Een dag later moest SOS Dolfijn opnieuw in actie komen voor een bruinvis in nood. Bij Termunten was een bruinvis levend gestrand. De gezondheid van dat dier was zodanig slecht dat een dierenarts het dier ter plaatse heeft laten inslapen op ons verzoek. Uit de sectie van die bruinvis kwam naar voren dat de bruinvis kampte met zowel een long- als huidontsteking. 

SOS Dolfijn is alle betrokken hulpverleners dankbaar en hoopt van harte dat binnen enkele maanden er weer de nodige medische zorg aan gestrande dieren kan worden geboden. Wanneer je op het strand een levende bruinvis of dolfijn vindt, duw het dier dan nooit terug in zee maar schakel altijd de hulp in van de experts van SOS Dolfijn. Bel hiervoor naar 06-46656601. Zorg intussen dat het blaasgat van het dier vrij is om adem te halen en zorg voor rust door mensen en honden op een veilige afstand te houden. Koel het dier met water of natte doeken en alarmeer SOS Dolfijn. 
Foto van Jean Paul Yska
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Tuimelaar dolfijn waarschijnlijk gebeten door zeehond

14-12-2021: De tuimelaar dolfijn die in de Oosterschelde is aangetroffen was ziek en waarschijnlijk gebeten door een grijze zeehond. 

Lees meer

 
 

Walvisgevangenis ontmanteld

12-12-2021: De beruchte Russische walvisgevangenis is onlangs ontmanteld. Ook heeft president Putin voorgesteld dat er een verbod komt op het vangen van deze dieren uit het wild. 

Lees meer

 
 

Dodelijk bacterie ontdekt in bruinvissen 

26-11-2021 Afgelopen zomer zijn er in korte tijd 190 bruinvissen dood aangespoeld op de Waddeneilanden. Onderzoek toont aan dat de dieren kampten met een dodelijke bacterie.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn