golven

Wandelaar treft levende bruinvis aan
18 mei 2020

Op het strand van de Zeeuwse badplaats Zoutelande vond een wandelaar vanochtend tijdens haar dagelijkse ochtendwandeling een levende bruinvis spartelend in de branding. De vindster bedacht zich niet en schoot het dier onmiddellijk te hulp. Zij heeft het dier terug geholpen naar zee. De bruinvis, die inmiddels al behoorlijk gewond was geraakt door pikwonden afkomstig van vogels, zwom wel op eigen kracht weg. 

Bij SOS Dolfijn komt de melding over dit dier pas laat in de ochtend binnen en direct worden lokale hulpverleners van het RTZ en EHBZ gevraagd om naar het dier uit te kijken. De kans op een herstranding is in dergelijke situaties immers groot. Een gestrande bruinvis is vaak een ziek of verzwakt dier en heeft doorgaans extra, specialistische hulp en benadering nodig. SOS Dolfijn heeft een team van experts dat dag en nacht voor dergelijke dieren en andere walvisachtigen in nood klaar staat. Wanneer na beoordeling blijkt dat een gestrand dier een overlevingskans heeft terug in zee, dan wordt dit zo snel mogelijk uitgevoerd. Omdat deze dieren vaak gedesoriënteerd zijn, wordt de terugplaatsing gedaan op open zee. Eenmaal ver uit de kust vandaan is de kans op een herstranding vele malen kleiner. 

Vind je een levend gestrande bruinvis of dolfijn op het strand? Volg dan deze vier regels op om het dier te helpen: 
1.   Blaasgat: een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
2. Rust: een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
3. Koelen: een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw.
4. Hulp! Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het telefoonnummer is 06-46656601. Verzorg het dier goed totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn er is.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn