golven

Opnieuw dolfijn in havens van Harlingen
01 juni 2020

Sinds gistermiddag wordt er in de Waddenzee en in de haven van Harlingen een dolfijn waargenomen. Een ongebruikelijke locatie voor een dolfijnachtige en dus alle reden voor SOS Dolfijn om de situatie van het dier in kaart te brengen. Met laag tij is de Waddenzee een gebied waar veel zandbanken ontstaan en een dolfijn dus gemakkelijk in de problemen kan komen. Dat bleek vandaag ook het geval. Rond half twaalf vanochtend werd het dier gezien zwemmend in de haven van Harlingen en kwam het dier bij eb gestrand in een ondiep gedeelte. Een omstander wist de dolfijn binnen enkele minuten terug te duwen. 

SOS Dolfijn was vandaag in Harlingen om het dier te observeren. Ook deelden veel mensen foto’s en filmpjes met ons. Het dier toonde de hele dag actief zwemgedrag en springt daarbij geregeld uit het water. Ondanks dat is het nog lastig om de soort met 100% zekerheid te bepalen. Vermoedelijk betreft het een gestreepte dolfijn, een soort die maar weinig in Nederlandse wateren wordt gezien. 


Eind maart zwom er ook al een dolfijn in de haven van Harlingen. Toen werd een gewone dolfijn daar ruim een week gezien. Op basis van vergeleken beeldmateriaal en uiterlijke kenmerken werd vandaag al snel duidelijk dat het dier dat nu in de haven zwemt in elk geval een ander dier is. Het team van SOS Dolfijn staat paraat mocht de dolfijn in de problemen raken. Morgen zullen de observaties hervat worden mocht het dier nog in het gebied gezien worden. Vanzelfsprekend is het van belang dat de RIVM richtlijnen rondom het Corona virus gehanteerd blijven en mensen het dier niet moeten gaan benaderen met boten.  
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn