golven

Gestrande bruinvis Ameland
18 augustus 2021

Kort voor tien uur vanochtend hebben vakantiegangers op Ameland een levend gestrande bruinvis gevonden. Direct sloegen zij alarm bij SOS Dolfijn. De vinders kregen advies om mensen en honden op een veilige afstand te houden en te zorgen dat het dier vrij kon ademhalen met het blaasgat op het hoofd. Ondertussen werd de dierenambulance gealarmeerd om ter plaatse te gaan. De mannen van het RTZ & Dierenambulance Ameland waren snel ter plaatse om het dier te helpen. 

Wanneer walvisachtigen aanspoelen op de Nederlandse kust dan is er vaak iets met deze dieren aan de hand en hebben ze medische hulp nodig. Op dit moment beschikt SOS Dolfijn niet over een opvangfaciliteit nadat het de voormalige locatie in Harderwijk heeft verlaten. Op Landgoed Hoenderdaell wordt momenteel een nieuw walvisopvangcentrum gebouwd. Als alles naar verwachting verloopt, kan SOS Dolfijn eind dit jaar weer opvang bieden aan gestrande bruinvissen en dolfijnen. Tot die tijd zijn hulpopties beperkt tot een dier laten inslapen en zo verder lijden te besparen of een gestrand dier terug naar zee helpen. De bruinvis op Ameland toonde iets tekenen van vermagering, wat soms kan verraden dat er onderliggende problemen zijn, maar verder was het dier levendig en alert en had het geen grote verwondingen. Daarom werd besloten het dier terug naar zee te helpen en zo een kans te bieden.

De medewerkers van de dierenambulance hebben de bruinvis meegenomen vanaf de strandingslocatie voor transport naar een geschikte plek om het dier terug in zee te helpen. Ondanks alle goede verzorging, overleed het dier onderweg. De bruinvis wordt later vandaag overgebracht naar de vast wal. Aan de Faculteit Diergeneeskunde zal uitgebreid onderzoek worden gedaan op het dier om zo de reden van stranding proberen te achterhalen. 
SOS Dolfijn bedankt alle betrokkenen voor hun snelle en juiste inzet. Helaas mocht de hulp niet baten.

Foto door Jean Paul Yska

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Onderzoek naar massastrandingen bruinvissen

02-09-2021: In een week tijd spoelden er meer dan honderd bruinvissen aan op de Waddeneilanden. Een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak wordt ingezet. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn