golven

Gestrande bruinvis Ameland
18 augustus 2021

Kort voor tien uur vanochtend hebben vakantiegangers op Ameland een levend gestrande bruinvis gevonden. Direct sloegen zij alarm bij SOS Dolfijn. De vinders kregen advies om mensen en honden op een veilige afstand te houden en te zorgen dat het dier vrij kon ademhalen met het blaasgat op het hoofd. Ondertussen werd de dierenambulance gealarmeerd om ter plaatse te gaan. De mannen van het RTZ & Dierenambulance Ameland waren snel ter plaatse om het dier te helpen. 

Wanneer walvisachtigen aanspoelen op de Nederlandse kust dan is er vaak iets met deze dieren aan de hand en hebben ze medische hulp nodig. Op dit moment beschikt SOS Dolfijn niet over een opvangfaciliteit nadat het de voormalige locatie in Harderwijk heeft verlaten. Op Landgoed Hoenderdaell wordt momenteel een nieuw walvisopvangcentrum gebouwd. Als alles naar verwachting verloopt, kan SOS Dolfijn eind dit jaar weer opvang bieden aan gestrande bruinvissen en dolfijnen. Tot die tijd zijn hulpopties beperkt tot een dier laten inslapen en zo verder lijden te besparen of een gestrand dier terug naar zee helpen. De bruinvis op Ameland toonde iets tekenen van vermagering, wat soms kan verraden dat er onderliggende problemen zijn, maar verder was het dier levendig en alert en had het geen grote verwondingen. Daarom werd besloten het dier terug naar zee te helpen en zo een kans te bieden.

De medewerkers van de dierenambulance hebben de bruinvis meegenomen vanaf de strandingslocatie voor transport naar een geschikte plek om het dier terug in zee te helpen. Ondanks alle goede verzorging, overleed het dier onderweg. De bruinvis wordt later vandaag overgebracht naar de vast wal. Aan de Faculteit Diergeneeskunde zal uitgebreid onderzoek worden gedaan op het dier om zo de reden van stranding proberen te achterhalen. 
SOS Dolfijn bedankt alle betrokkenen voor hun snelle en juiste inzet. Helaas mocht de hulp niet baten.

Foto door Jean Paul Yska

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn