golven

Update gewone dolfijn Harlingen
31 maart 2020

Het is fijn dat de meeste mensen zich houden aan het verzoek om niet massaal naar de havens van Harlingen te komen om daar de dolfijn te bekijken. Bedankt! We zullen regelmatig beelden delen en informeren over de laatste stand van zaken. Het dier, een  gewone dolfijn (Delphinus delphis), werd maandag 23 maart voor het eerst gemeld aan SOS Dolfijn. Sindsdien wordt het dier nauwlettend door het team van SOS Dolfijn in de gaten gehouden. De toestand lijkt momenteel enigszins stabiel. Dagelijks wordt de dolfijn gezien in het havengebied van Harlingen en met regelmaat toont het dier zeer actief jaaggedrag. Van lokale bewoners horen we dat er in de haven volop vis zit. 

Toch maakt SOS Dolfijn zich zorgen om het dier. Zo weten we niet of het dier voldoende vis weet te vangen en is de haven geen natuurlijk leefgebied voor een dolfijn die normaal in open, warmere zeeën leeft. Ook leven gewone dolfijnen in groepen. Deze groepen kunnen bestaan uit tientallen tot wel honderden dieren. Zolang de dolfijn actief zwemt, is er de mogelijkheid dat het dier de haven ook weer uitzwemt. Helaas is dan het gevaar nog niet geweken omdat het dier in de Waddenzee ook gemakkelijk met laag water kan stranden. 

Op deze foto zijn goed de uiterlijke kenmerken te zien. Gewone dolfijnen zijn slanke, kleine dolfijnen die maximaal ongeveer 2 meter groot worden. Ze zijn herkenbaar aan de hoge en sikkelvormige rugvin en de gelige flanken. Op de flanken is bij de gewone dolfijn een zandloperpatroon zichtbaar. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn