golven

Toestand dolfijn Harlingen zorgelijk maar stabiel
28 maart 2020

De toestand van de gewone dolfijn in de havens van Harlingen is zorgelijk maar stabiel. Het dier werd maandagmiddag voor het eerst gemeld bij SOS Dolfijn waarop direct een team polshoogte is gaan nemen. De hele week is SOS Dolfijn aanwezig geweest in Harlingen om de situatie in kaart te brengen en het dier te observeren. Volgens mensen die werkzaam zijn in de havens bevindt de dolfijn zich mogelijk al langer in het gebied en horen we van verschillende bronnen dat ze het dier vorige week daar ook al hebben zien zwemmen. 

Soms wordt jaaggedrag waargenomen en er is volop vis aanwezig in de havens. Of het dier juiste en voldoende vis weet te vangen is niet bekend. Bijvoeren heeft echter geen zin, een wilde dolfijn eet geen dode vis. Naast korte momenten van jagen, zwemt de dolfijn hoofdzakelijk rondjes in het gebied en wisselt hierbij soms van havendeel. Wat SOS Dolfijn zorgen baart is dat gewone dolfijnen in groepen leven in open zee en deze dolfijn nu alleen in een voor het dier niet natuurlijk gebied zwemt. Gewone dolfijnen komen normaal niet in Nederlandse wateren voor. Ook oogt het dier wat mager wat kan duiden op onderliggende problemen. Als de dolfijn de havenmonding uitzwemt, komt het dier terecht in de Waddenzee. Daar kan een dolfijn gemakkelijk bij laag tij stranden op de platen of zandbanken. 

Doordat er op social media al snel beelden opdoken van de dolfijn in de havens, waren we genoodzaakt om er toch een bericht over te delen afgelopen week. De aanwezigheid van het dier was niet langer stil te houden. In nauw overleg met de gemeente Harlingen en de politie, blijft het dringende verzoek om niet naar de havens toe te gaan om het dier te bekijken. We zullen regelmatig beeldmateriaal en updates plaatsen op onze website en social media om een ieder geïnformeerd te houden. 

Fijn weekend! 
 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn