golven

door andre wijkstra
4 april 2020

De afgelopen dagen zijn er geen nieuwe waarnemingen meer geweest van de gewone dolfijn die onlangs verdwaald opdook in de havens van Harlingen. Het dier is voor het laatst woensdagavond gezien zwemmend ten noorden van Harlingen in de Waddenzee. Ook weten we inmiddels dat de dolfijn al vaker de havenmonding van Harlingen in- en uitzwom. Laten we hopen dat de dolfijn de weg terug naar open zee inmiddels heeft voortgezet.

Gewone dolfijnen zijn slanke, kleine dolfijnen die max ongeveer 2 meter groot worden. Ze leven in grote groepen in diepe open zeeën. Gewone dolfijnen zijn herkenbaar aan de hoge en sikkelvormige rugvin en de gelige flanken. Op de flanken is bij een gewone dolfijn een zandloperpatroon zichtbaar.

Sinds de eerste melding bij SOS Dolfijn binnen kwam op maandagmiddag 23 maart, heeft het team de dolfijn continue in de gaten gehouden omdat de haven geen natuurlijk leefgebied is voor een dolfijn. Naast dat het dier vooral kleine rondjes zwom, zagen we het dier gelukkig ook geregeld actief jaaggedrag vertonen. De ademhalingsfrequentie was stabiel en de dolfijn reageerde amper op passerende schepen. Mogelijk hebben de havenactiviteiten van de afgelopen dagen het dier toch de haven doen verlaten.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn