05 maart 2019

Vanochtend vroeg is op het strand van Texel, ter hoogte van Paal 9, een levende bruinvis gevonden. De vinders namen snel contact op met Ecomare en verplaatsten de bruinvis uit de ruige branding. Medewerkers van Ecomare gingen direct met een speciale transportkist ter plaatse en sloegen alarm bij SOS Dolfijn. Hoofd dierverzorger Mariette Smit van Ecomare kon al rond half negen de bruinvis, samen met haar collega’s, van het strand halen en met het dier voor controle naar de dierenarts op het eiland.

Wanneer een bruinvis of dolfijn op het strand aanspoelt, zijn deze dieren doorgaans vaak ziek of verzwakt. Het is daarom niet verstandig wanneer je een aangespoelde bruinvis of dolfijn aantreft, het dier zomaar terug te plaatsen in zee. Een beoordeling van de toestand van het dier door experts is belangrijk. Momenteel beschikt SOS Dolfijn echter niet over een opvanglocatie waar zieke walvisachtigen rehabilitatie kan worden geboden, sinds het de voormalige locatie in Harderwijk heeft verlaten. Overgebleven hulpopties zijn het dier terugplaatsen op open zee of het dier middels een euthanasiemiddel verder lijden te besparen.

De gestrande bruinvis, een volwassen vrouwtje, is door de dierenarts van Ecomare onderzocht en er zijn geen afwijkingen bevonden aan hart en longen. Ook oogde het dier in een goede voedingstoestand. Daarom heeft SOS Dolfijn, in overleg met Ecomare, besloten het dier een kans te bieden terug in zee. De bemanning van de KNRM Oudeschild was direct bereid om uit te varen. Omdat een gestrand dier nog wat gedesoriënteerd kan zijn, is het belangrijk om een dier ver uit de kust terug te plaatsen. Ondanks de ruige weersomstandigheden kon het dier op open zee weer worden vrijgelaten. Er is een fotopaspoort met uiterlijke kenmerken van het dier gemaakt, zodat het dier eventueel herkend kan worden mocht er de komende dagen opnieuw een bruinvis aanspoelen. De bruinvis zwom actief weg van de boot en er wordt dan ook gehoopt op een goede afloop.

Vanaf het strand van Ameland kwam in de middag een tweede melding dat er ter hoogte van Paal 8 ook een levende bruinvis was gevonden. Hulpverleners van het RTZ Ameland waren snel ter plaatse en zorgden goed voor de bruinvis. Ook een medewerker van het Natuurcentrum Ameland snelde ter plaatse voor hulpverlening. De jonge bruinvis van iets meer dan een meter groot verkeerde in een redelijk goede conditie en was niet gewond geraakt. Daarom werd besloten om ook deze bruinvis, net als de bruinvis van Texel, een kans te geven terug in zee. Dankzij snelle inzet van de KNRM kon de bruinvis korte tijd later zo’n 5 km uit de kust weer terug geplaatst worden in zee. De bruinvis zwom actief en direct weg. Ook voor dit dier hopen we op een goede afloop.

De afgelopen jaren is vaak gebleken dat gestrande dieren die ogenschijnlijk niks mankeren toch ernstige ziekteverschijnselen bleken te hebben. Om die reden is opvang bijna altijd de juiste keuze. Door het ontbreken van opvangmogelijkheden is dit dier nu toch terug gebracht naar zee. Of dit dier het gaat redden is niet zeker, maar SOS Dolfijn hoopt op het beste en is blij dat dit dier een tweede kans heeft kunnen krijgen. SOS Dolfijn is de KNRM en de medewerkers van Ecomare dankbaar voor de snelle hulpverlening.

SOS Dolfijn werkt er hard aan om op korte termijn weer over een opvanglocatie te beschikken. Hiervoor is het in gesprek met de eigenaren van Landgoed Hoenderdaell die SOS Dolfijn een nieuwe vestigingslocatie hebben geboden op het landgoed. Er wordt nu gekeken of het operationeel en financieel mogelijk is om op die locatie een nieuw walvisopvangcentrum te realiseren.

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn