golven

Zorgen om gewone dolfijn Harlingen
25 maart 2020

SOS Dolfijn maakt zich zorgen om de gewone dolfijn die sinds maandag 23 maart in de haven van Harlingen rondzwemt. 
Hoewel de haven een groot en diep gebied is met wellicht voldoende vis en het dier er rustig rond lijkt te zwemmen is het geen goede situatie voor de dolfijn. Gewone dolfijnen zijn zeldzaam in Nederlandse wateren en leven voornamelijk in grote groepen in open zee. Een Nederlands havengebied is geen geschikte en natuurlijke plek voor deze soort. Ook indien het dier de weg uit de haven weet te vinden is het niet direct buiten gevaar. De Waddenzee is niet het habitat waar deze soort zich thuis voelt en er is gevaar op stranding op de Waddenplaten of kust. 

Zowel maandagavond direct na de melding als ook gisteren zijn hulpverleners van SOS Dolfijn ter plaatse geweest om het dier te monitoren en hulp te bieden waar mogelijk. Bij het monitoren van de dolfijn op dinsdag leek de situatie niet te verbeteren. De dolfijn bleef op dezelfde locatie en het (zwem)gedrag en de ademhaling leken te verslechteren. Ook zijn tekenen van vermagering waarneembaar. SOS Dolfijn houdt de situatie nauwlettend in de gaten en ook vandaag zal een team van SOS Dolfijn in Harlingen zijn voor observatie.

De havenactiviteiten gaan gewoon door als normaal en uit de observaties is duidelijk dat het dier niet of nauwelijks op de passerende schepen reageert. Het dier opjagen met boten om zo de haven uit te krijgen lijkt SOS Dolfijn dan ook niet zinvol en kan de situatie van het dier verslechteren. Vanochtend is de dolfijn nog niet waargenomen wat kan betekenen dat het dier toch de weg naar buiten heeft gevonden maar het kan ook betekenen dat het dier verder in de problemen is geraakt of helaas is overleden. Teamleden van SOS Dolfijn zullen in de middag het gebied verder afzoeken mocht het dier niet worden waargenomen in de haven. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn