Voor de kust van Wassenaar is vanochtend een spitssnuitdolfijn waargenomen! Een bijzondere waarneming voor de Nederlandse kust omdat spitssnuitdolfijnen normaal in diepere zeeën leven. In de zuidelijke Noordzee is de soort dan ook een dwaalgast. De waarnemers zagen het dier vanochtend even na acht uur op zo’n 700 meter afstand van de kust. Het dier sprong ongeveer tien keer uit het water waarna het in zuidwestelijke richting uit beeld verdween. Of het dier nu nog voor de Nederlandse kust zwemt is onbekend.
Afgelopen week spoelde er op de Belgische kust bij Nieuwpoort nog een spitssnuitdolfijn levend aan. Hulpverleners hebben dat dier geprobeerd te helpen door het terug te brengen naar zee. Maar een dag later spoelde het dier een stukje noordelijker dood aan. Ook op de Nederlandse kust is het voorgekomen dat spitssnuitdolfijnen levend stranden. De laatste strandingen waren in 2017, toen strandde er in augustus dat jaar een spitssnuitdolfijn bij Serooskerke en in mei bij Egmond. Vaak bleek hulp niet mogelijk in die gevallen en kwamen dieren kort na de stranding te overlijden. Het rescue-team van SOS Dolfijn staat paraat mocht het dier opnieuw worden waargenomen en in nood blijken te zijn. Ook het netwerk van vrijwilligers langs de kust en de Kustwacht zijn geïnformeerd en kijken mee uit.
Een volwassen spitssnuitdolfijn wordt ongeveer 5,5 meter groot. Kalfjes zijn bij geboorte zo’n 2,4 – 2,7 meter groot. Het dier dat vorige week in België aanspoelde was met een lengte van 3,5 meter nog een jong dier. Spitssnuitdolfijnen (Ziphiidae) vormen een aparte familie binnen de walvisachtigen. De gewone spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens) is de soort die het meest is gezien in de Noordzee.
Zie je een dolfijn, walvis of bruinvis? Meld dit dan altijd even via de site van Waarneming.nl