golven

Bruinvis in Amsterdamse wateren?
10 augustus 2020

Vanochtend werd SOS Dolfijn benaderd dat mensen gisteravond meenden een dolfijnachtige te hebben gezien in de Amsterdamse Amstel. De waarneming was van korte duur. Het dier dat gezien werd haalde even boven water adem en dook toen weer onder. Het maken van beeldmateriaal voor een determinatie van de soort was dan ook niet mogelijk. SOS Dolfijn neemt meldingen over mogelijke walvisachtigen in ongebruikelijke situaties of gebieden altijd serieus en is gaan rondvragen. Binnen het netwerk wist iemand te melden dat het dier enkele dagen eerder ook in hetzelfde gebied was gezien. Beide waarnemingen doen vermoeden op basis van de beschrijving dat het gaat om een bruinvis, een kleine tandwalvis.

Bruinvissen zijn doorgaans solitair levende dieren en ook komt het wereldwijd vaker voor dat deze soort in rivieren wordt waargenomen. Een enkele bruinvis in een rivier is dus niet directe aanleiding voor paniek, maar wel reden voor SOS Dolfijn om het in de gaten te blijven houden. Mochten mensen in het gebied van Amsterdam een bruinvis zien zwemmen bijvoorbeeld in de Amstel of het IJ, dan is het fijn wanneer deze melding wordt doorgegeven aan SOS Dolfijn of ingevoerd wordt op de databank van www.waarneming.nl 
Op termijn zorgt het zoete of brakke water van rivieren ervoor dat walvisachtigen huidafwijkingen ontwikkelen die zelfs voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Op 29 juli 2016 werd in de binnenwateren van Den Helder een bruinvis waargenomen. Dit dier zwom steeds verder de binnenwateren in tot het op 14 augustus dood werd aangetroffen ter hoogte van Krommenie. Onderzoek wees uit dat het juveniele dier sterk vermagerd was en een erge huidontsteking had, vermoedelijk door het verblijf in het zoete water. In mei 2013 werden twee bruinvissen waargenomen in het Noordzeekanaal nadat de dieren eerder al in april in het IJ bij Amsterdam waren gespot. Ook in de rivieren de Schelde en Elbe worden vaker bruinvis-waarnemingen gemeld. Soms is er niets aan de hand en vinden de dieren zelf hun weg terug naar open zee. Wanneer een dier hulp nodig heeft, staat het team van SOS Dolfijn paraat om dat te bieden. 

Het beeldmateriaal is niet het waargenomen dier maar kan helpen bij het herkennen van een bruinvis. Duidelijke kenmerken zijn de stompe snuit en de kleine driehoekige rugvin van een bruinvis. 

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn