golven

spittsnuit
17 augustus 2020

Vanochtend kreeg een medewerker van het RTZ-team Nederland (Reddingsteam Zeedieren) een melding dat er een dood dier was aangespoeld ter hoogte van de Roggenplaat, noord van de Deltawerken. Het dier was om tien voor zeven gevonden door medewerkers van RBO die de kering beveiligen. Ter plaatse trof Jaap van der Hiele een dode spitssnuitdolfijn aan. Op woensdagochtend 12 augustus werd voor de Nederlandse kust een levende spitssnuitdolfijn waargenomen ter hoogte van Wassenaar en later die middag bij Zandvoort. Vermoedelijk hetzelfde dier, aangezien spitssnuitdolfijnen zelden voor de Nederlandse kust worden gezien. Het dier wordt nu geruimd en gaat op transport naar de Universiteit Utrecht, waar aan de Faculteit Diergeneeskunde onderzoeker Lonneke IJsseldijk met haar team onderzoek zal doen op het dier. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV en moet meer duidelijkheid geven over de doodsoorzaak.

Op 6 augustus spoelde er op het Belgische strand bij Nieuwpoort een levende jonge spitssnuitdolfijn aan. Het dier, een vrouwtje van 360 cm lang, werd daar terug geholpen naar zee maar overleefde de stranding niet en werd een dag later dood aangetroffen ter hoogte van Wenduine/Blankenberge. Het dier dat vandaag in Nederland is aangetroffen is ook een vrouwelijke spitssnuitdolfijn. Genetisch onderzoek moet aantonen of er een relatie tussen beide dieren is. Spitssnuitdolfijnen zijn echte diepzeedieren en zijn in de Noordzee dan ook doorgaans in de problemen geraakte dieren die hier moeilijk kunnen overleven. 

Ook op de Nederlandse kust is het voorgekomen dat spitssnuitdolfijnen levend aanspoelden. De laatste strandingen waren in 2017, toen strandde er in augustus dat jaar een spitssnuitdolfijn bij Serooskerke en in mei bij Egmond. Vaak bleek hulp niet mogelijk in die gevallen en kwamen dieren kort na de stranding te overlijden. Vorige week stond het rescue-team van SOS Dolfijn dan ook direct paraat na de waarneming van een spitssnuitdolfijn voor de Nederlandse kust en was het hulpverlenersnetwerk langs de hele kust gealarmeerd. De kans op stranding was immers groot.

Een volwassen spitssnuitdolfijn wordt ongeveer 5,5 meter groot. Kalfjes zijn bij geboorte zo’n 2,4 – 2,7 meter groot. Het dier dat vorige week in België aanspoelde was met een lengte van 3,5 meter nog een jong dier. Het dier dat vandaag aanspoelde is naar schatting ongeveer even groot. Spitssnuitdolfijnen (Ziphiidae) vormen een aparte familie binnen de walvisachtigen. De gewone spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens) is de soort die het meest is gezien in de Zuidelijke Noordzee.

Foto door Jaap van der Hiele RTZ Nederland. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn