golven

SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op
30 januari 2023

SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op 
Een levende bruinvis op het strand, dan is er sprake van een noodsituatie en komen er direct hulpverleners in actie! Eind van de ochtend ontving Ecomare een melding dat er een bruinvis bij Paal 9 lag op Texel, dus rukte Ecomare uit met de speciale bruinvisbrancard in de auto. Tegelijkertijd sprongen medewerkers van SOS Dolfijn in Anna Paulowna in de dolfijnambulance. De bruinvis is in Den Helder aan het SOS Dolfijn team overgedragen.

Bruinvissen zijn kleine tandwalvissen; als er een op het droge ligt, is er altijd iets mis. Sinds vorig jaar beschikt SOS Dolfijn weer over een volledig ingerichte opvang voor deze dieren op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. De bruinvis die vandaag op Texel strandde is de eerste die er verzorgd gaat worden. Het team van SOS Dolfijn is blij dat het nu gestrande dieren weer 100% de nodige zorg en behandeling kan bieden.

Het transport van de bruinvis naar Anna Paulowna nam niet zoveel tijd, maar toch moest het dier tijdens de rit constant nat gehouden worden. Een bruinvis op het droge wordt namelijk al snel te warm. Door hem steeds te overgieten met water, wordt dat voorkomen. Het was een race tegen de klok om de boot te halen maar de veerdienst TESO was zo begripvol om even een paar minuutjes op het team van Ecomare te wachten. 

De eerste dagen van behandeling zijn altijd spannend. De bloedwaarden tonen aan de het diertje een ontsteking heeft. Ook is haar ademhaling hoog en vermoedelijk kampt ze met een longontsteking. De bruinvis is een jong vrouwtje en is door haar verzorgers Tess genoemd. Momenteel heeft Tess continue ondersteuning in het water nodig omdat ze te zwak is om volledig zelfstandig te zwemmen.

tess binnenkomst
Tess ondersteunt in het bassin. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn