golven

SOS Dolfijn onthult replica bultrug
21 december 2022

Stichting SOS Dolfijn, de natuur- en hulpverleningsorganisatie voor walvisachtigen in de Noordzee, heeft een levensgrote replica van een bultrug walvis laten maken. De bultrug, met een bijzondere historie, is 14 meter groot en niet van echt te onderscheiden. Bezoekers van het educatiecentrum van SOS Dolfijn kunnen vanaf de heropening op Tweede Kerstdag, oog in oog staan met het gracieuze dier. De afgelopen maanden is het dier ontworpen door Jim van Dijk Creations die de opdracht tot uitvoering had.

‘Dutchy’ de bultrug
De bultrug is een replica van een bultrug walvis die al vaker Nederland bezocht en de koosnaam ‘Dutchy’ kreeg. Het dier werd voor het eerst als jonge bultrug van nog geen 6 meter lengte in mei 2007 gespot in het Marsdiep bij Den Helder. Na een bezoek van een paar dagen verdween de bultrug weer uit zicht. Enkele maanden later werd er voor de kust van Ierland een bultrug waargenomen. Dezelfde bultrug zo bleek uit vergelijking van de beelden. Na een kort verblijf in de Ierse wateren keerde ‘Dutchy’ terug naar de Noordzee. Ditmaal was de bultrug enkele dagen te zien vanaf de pieren bij IJmuiden. Vervolgens bleef het lange tijd stil, totdat ‘Dutchy’ na vijf jaar, in 2012, opeens weer opdook. Ditmaal 3.000 km noordelijker, in de buurt van Tromsø Noorwegen. Ook in 2014 is ‘Dutchy’ weer gezien in hetzelfde gebied voor de Noorse kust. Sindsdien is ‘Dutchy’ niet meer gezien. Maar bultruggen kunnen wel 50 jaar oud worden. Dus wie weet waar ‘Dutchy’ nu is...

Foto identificatie en bescherming
Walvissen zijn als individu te herkennen aan de unieke uiterlijke kenmerken. Zo heeft elke bultrug een uniek zwart-wit patroon aan de onderkant van de staart. Maar ook vlekken of de vorm van de rugvin kunnen helpen bij de identificatie. Onderzoekers verzamelen foto’s van walvissen om zo te weten te komen welke dieren waar voorkomen en waar ze naar toe migreren. Op deze manier zijn onderzoekers erachter gekomen dat onder andere bultruggen afstanden kunnen afleggen van wel duizenden kilometers. Onderweg echter zullen walvissen allerlei gevaren tegenkomen: van snel varende schepen en drijvende visnetten tot afval en harde onderwatergeluiden. De tocht die ‘Dutchy’ gemaakt heeft, laat zien dat de bescherming van walvisachtigen niet iets is wat ophoudt bij de grens, maar waar op internationaal niveau aandacht voor nodig is. SOS Dolfijn zet zich in voor bescherming van walvisachtigen.

Educatief walvisopvangcentrum
SOS Dolfijn heeft de afgelopen periode op en met het Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna een educatief walvisopvangcentrum gerealiseerd dat dit jaar geopend is. Het centrum is uniek in Europa en geschikt voor de opvang en revalidatie van zieke gestrande bruinvissen en dolfijnen. Tevens functioneert het als leerschool voor verbetering van walvishulpverlening wereldwijd en het educatiecentrum is dagelijks geopend voor de bezoekers van het landgoed. In het bezoekerscentrum is op speelse wijze van alles te ontdekken over de walvissen die voorkomen in de Noordzee. Een uitje voor jong en oud. Vanaf 26 december aanstaande wordt het educatiecentrum heropend en kunnen bezoekers oog in oog staan met de levensgrote bultrug walvis.

montage bultrug

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn