golven

Match gevonden in orka identificatie
17 oktober 2022

De orka die afgelopen zaterdag op het strand van Cadzand tweemaal aanspoelde en uiteindelijk overleed is gematcht. 

Wereldwijd worden van walvisachtigen foto's bewaard voor identificatie. Zo komt er belangrijk inzicht in bijvoorbeeld de tochten die de dieren afleggen. Beelden van deze orka zijn ook gedeeld met verschillende organisatie. Proyecto O.R.CA - Cádiz herkende het dier uit hun catalogus. Daarin stond de orka dame genoteerd onder nummer IB6 en had de naam Gala gekregen.

Gala werd vooral met haar pod in Portugese wateren waargenomen met af en toe een uitschieter voor de Franse kust. Er is niet veel over haar bekend omdat ze niet vaak gezien werd. De laatste waarneming was mei 2019. Gala werd vrijwel altijd vergezeld door een mannelijke orka die in de catalogus staat als IB13. Tijdens de eerste stranding waren er meerdere meldingen dat er bij Cadzand 2 orka's werden waargenomen. Omdat deze niet bevestigd konden worden verder en nieuwe waarnemingen uitbleven, zijn we uitgegaan van toch een enkel dier. Maar mogelijk was een ander lid van haar pod toch ook in de buurt. 

Walvissen hebben allemaal unieke uiterlijke kenmerken waardoor ze goed terug te herkennen zijn. Bijvoorbeeld aan de rugvin, het staartblad of bepaalde tekeningen of herkenningen op de huid. Door het vergelijken van de beelden met elkaar kan een dier dan terug herkend worden. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn