golven

Match gevonden in orka identificatie
17 oktober 2022

De orka die afgelopen zaterdag op het strand van Cadzand tweemaal aanspoelde en uiteindelijk overleed is gematcht. 

Wereldwijd worden van walvisachtigen foto's bewaard voor identificatie. Zo komt er belangrijk inzicht in bijvoorbeeld de tochten die de dieren afleggen. Beelden van deze orka zijn ook gedeeld met verschillende organisatie. Proyecto O.R.CA - Cádiz herkende het dier uit hun catalogus. Daarin stond de orka dame genoteerd onder nummer IB6 en had de naam Gala gekregen.

Gala werd vooral met haar pod in Portugese wateren waargenomen met af en toe een uitschieter voor de Franse kust. Er is niet veel over haar bekend omdat ze niet vaak gezien werd. De laatste waarneming was mei 2019. Gala werd vrijwel altijd vergezeld door een mannelijke orka die in de catalogus staat als IB13. Tijdens de eerste stranding waren er meerdere meldingen dat er bij Cadzand 2 orka's werden waargenomen. Omdat deze niet bevestigd konden worden verder en nieuwe waarnemingen uitbleven, zijn we uitgegaan van toch een enkel dier. Maar mogelijk was een ander lid van haar pod toch ook in de buurt. 

Walvissen hebben allemaal unieke uiterlijke kenmerken waardoor ze goed terug te herkennen zijn. Bijvoorbeeld aan de rugvin, het staartblad of bepaalde tekeningen of herkenningen op de huid. Door het vergelijken van de beelden met elkaar kan een dier dan terug herkend worden. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn