golven

Match gevonden in orka identificatie
17 oktober 2022

De orka die afgelopen zaterdag op het strand van Cadzand tweemaal aanspoelde en uiteindelijk overleed is gematcht. 

Wereldwijd worden van walvisachtigen foto's bewaard voor identificatie. Zo komt er belangrijk inzicht in bijvoorbeeld de tochten die de dieren afleggen. Beelden van deze orka zijn ook gedeeld met verschillende organisatie. Proyecto O.R.CA - Cádiz herkende het dier uit hun catalogus. Daarin stond de orka dame genoteerd onder nummer IB6 en had de naam Gala gekregen.

Gala werd vooral met haar pod in Portugese wateren waargenomen met af en toe een uitschieter voor de Franse kust. Er is niet veel over haar bekend omdat ze niet vaak gezien werd. De laatste waarneming was mei 2019. Gala werd vrijwel altijd vergezeld door een mannelijke orka die in de catalogus staat als IB13. Tijdens de eerste stranding waren er meerdere meldingen dat er bij Cadzand 2 orka's werden waargenomen. Omdat deze niet bevestigd konden worden verder en nieuwe waarnemingen uitbleven, zijn we uitgegaan van toch een enkel dier. Maar mogelijk was een ander lid van haar pod toch ook in de buurt. 

Walvissen hebben allemaal unieke uiterlijke kenmerken waardoor ze goed terug te herkennen zijn. Bijvoorbeeld aan de rugvin, het staartblad of bepaalde tekeningen of herkenningen op de huid. Door het vergelijken van de beelden met elkaar kan een dier dan terug herkend worden. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn