golven

SOS Dolfijn breidt educatie uit met Waddenbelevenis
11 januari 2024

De Waddenbelevenis is een uitbreiding van de educatie en gaat meer vertellen over het Wad en de bewoners ervan. Een royaal buitenverblijf voor bruinvissen is onderdeel ervan. Hier kunnen opgevangen bruinvissen een laatste fase voor terugkeer naar zee al weer genieten van buitenlucht en zonlicht. Wanneer het helaas zo blijkt dat een dier geen overlevingskansen heeft terug in zee, biedt het buitenverblijf ruimte om te zoeken naar passende oplossingen passende bij het individu. Deze oplossingen kunnen zijn: een dier doden, een dier semi vrij laten in een gecontroleerde situatie in het wild of een permante opvang bieden/vinden voor het dier. Uiteraard staat dierenwelzijn bovenaan in het nemen van deze beslissingen, worden dieren niet ingezet voor vermaak ergens en heeft SOS Dolfijn een reputatie van ongekende kennis over de bruinvis, de behoefte van deze dieren en zorg aan deze dieren. 

De educatieruimte van SOS Dolfijn wordt uitgebreid op het buitenterrein rondom. Je kunt dit najaar het wad op in de polder. Walvisopvang SOS Dolfijn bouwt een duinachtig buitenterrein op dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna, daar krijgen onder meer bruinvissen een plek. "Het is belangrijk om te laten zien dat de wadden ook het leefgebied is van bruinvissen." 
Het idee is een soort Madurodam van de Waddeneilanden te maken, vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "Educatie is een belangrijke pijler van ons werk. We zitten hier bovendien vlak aan de Oude Veer, een oude kreek van de Waddenzee. Bezoekers hebben straks het idee dat ze zich in een waddengebied bevinden, zonder dat we daarvoor de Wadden moeten belasten.” Ook komt er een royaal buitenbassin waar bruinvissen de laatste fase van hun zorg in de buitenlucht kunnen verblijven. 

Het project krijgt subsidie van onder meer LEADER, het Europese Landbouwfonds, de Provincie Noord-Holland en het Waddenfonds. Het Waddenfonds stelde in 2022 al €750.000 beschikbaar voor dit project. De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en in het najaar moet het buitenterrein klaar zijn.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn