golven

Bruinvis in nood bij Lauwersoog
06 januari 2024

De bruinvis die vanmiddag in de problemen ontdekt is bij Lauwersoog wordt inmiddels verzorgd in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Het mannetje is uitgedroogd en heeft last van bloedarmoede. Uitdroging ontstaat bij walvisachtigen zoals de bruinvis wanneer ze gedurende een periode onvoldoende of geen voedsel binnen krijgen. Bruinvissen drinken namelijk geen zeewater maar halen al het nodige vocht uit de vissen die ze eten. Zonder voldoende voedsel, dus ook geen voldoende vocht. Waardoor het bloedverlies komt, moet nog blijken uit verdere onderzoeken. Mogelijk door zweren en ontstekingen in het lijf. 

De eerste zorg bestaat uit rehydreren van het dier. Dit doen de verzorgers door vocht toe te dienen via een sonde in de maag zoals te zien is in dit filmpje. De bruinvis is ook wat mager en te zwak om zelf nog te kunnen zwemmen. Medewerkers en vrijwilligers zijn daarom continue bij de bruinvis aanwezig om het dier drijvende te houden in het water en vocht toe te dienen. Deze zorg gaat dag en nacht door. Het mannetje is Rinaldo genoemd, naar de hulpverlener die voor SOS Dolfijn snel ter plaatse was en de eerste zorg op zich heeft genomen. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn