golven

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS
26 april 2023

Vorige week was medewerker Sanne, conservation officer bij SOS Dolfijn, aanwezig op het jaarlijkse European Cetacean Society congres in O'Grove, Spanje. Op dit congres kwamen 548 onderzoekers uit 41 landen samen, om de laatste ontwikkelingen op het gebied van walvisonderzoek te bespreken. Vele onderwerpen werden behandeld, zoals nieuwe methodes om bijvangst tegen te gaan, mogelijkheden om walvissen te monitoren vanuit de ruimte, of door het verzamelen van een emmer zeewater te kijken naar eDNA.

Ook werden er meerdere presentaties gegeven specifiek over lopend bruinvis onderzoek. Laia Rojano-Doñate vertelde over het effect van scheepvaart op de fitness van bruinvissen. Wist je dat bruinvissen per dag gemiddeld 11x niet kunnen eten door verstoring van boten?! Eileen Hesse vertelde over het dieet van bruinvissen. Door niet alleen te kijken naar de maaginhoud maar ook DNA, werden er meer soorten geïdentificeerd op de menukaart van de bruinvis. Frank Zanderink van Stichting Rugvin liet zien dat bij hogere concentraties bruinvispoep, sommige algensoorten beter kunnen groeien. Walvisonderzoeker Mariel ten Doeschate liet haar eerste resultaten zien om via littekens op eierstokken, het aantal drachten van overleden bruinvissen beter te kunnen bestuderen.  

Kortom, een hele leerzame week!

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn