Potvis in de problemen voor Engelse kust
30 januari 2020

Voor de oostkust van Engeland is een potvis in de problemen geraakt. Rond het middaguur hebben hulpverleners van de British Divers Marine Life Rescue organisatie een melding ontvangen dat er een walvisachtige werd waargenomen ter hoogte van Whitstable, een plaats in het Engelse gebied Kent. Op basis van het beeldmateriaal werd al snel duidelijk dat het om een potvis gaat, een soort die maar slecht kan overleven in ondiepe wateren. Later in de middag werd de potvis gezien in The Swale, een geul in de monding van de rivier de Theems. De verwachting is dat het dier met het afgaande water in de loop van de avond vast komt te zitten. De reddings-organisatie blijft het dier monitoren maar vreest op weinig kansen van overleven. Potvissen zijn diepzeedieren. Eenmaal gestrand krijgt een walvis te maken met zwaartekracht waardoor veel druk op de organen komt. Hierdoor bezwijken potvissen vaak al binnen enkele uren na de stranding. Het dier met een geschatte lengte van 15 meter en 35 ton lichaamsgewicht verslepen naar dieper water is ook niet mogelijk.  

Update 31-01-2020: Omstreeks 09:30 uur meldt de organisatie British Divers Marine Life Rescue dat er wordt uitgekeken naar de potvis maar dat het dier momenteel niet wordt waargenomen. 

Update 01-02-2020: De Engelse hulpverlenersorganisatie British Divers Marine Life Rescue monitoren nog steeds de potvis die voor de oostkust in de problemen is gekomen. Het dier wordt sinds donderdag waargenomen in The Swale, een geul in de monding van de rivier de Theems. Potvissen kunnen slecht navigeren in ondiepe wateren en de vrees op een stranding is dan ook groot. Hoewel het dier nog steeds zwemmend wordt waargenomen, is het vermoedelijk met het laag tij al wel enkele malen op een zandbank terecht gekomen. Het zwemgedrag is niet normaal en tijdens de observaties zien ze het dier onrustig en gestrest in het water. Ook heeft de potvis een lichte verwonding op de kop. De hulpverleners hebben weinig hoop op een goede afloop en ingrijpen is niet mogelijk. 

Update 01-02-2020 2: De potvis is gestrand en kort daarna overleden. 

Update 08-02-2020: De potvis is onderzocht door onderzoekers van het CSIP (Cetacean Stranding Investigation Programme). Daar uit blijkt dat het dier een jong mannetje was met een lengte van 12,44 meter. Het dier had niet recentelijk gegeten en ook werden er geen resten van inktvis kaakjes gevonden. Dat doet vermoeden dat de potvis mogelijk al wat langer verdwaald was in de Noordzee, een gebied waar deze diepzeedieren nauwelijks voedsel kunnen vinden. Er zijn geen resten van afval of plastic aangetroffen in het dier, ook waren er geen aanwijzingen dat de jonge potvis door een verstrikking of aanvaring in de problemen was gekomen. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn