golven

Orka stranding Cadzand
16 oktober 2022

Een orka of twee in de problemen voor de kust van Cadzand. Zo begon de melding om half vier gistermiddag bij SOS Dolfijn. Via het SOS Dolfijn noodnummer belden omstanders bezorgd bij het zien van een orka dicht op de kust. En terecht. Een orka in de Zuidelijke Noordzee, zo dicht op de kust, dat is zorgwekkend. Al snel kwamen er meerdere meldingen via omstanders, Kustwacht en netwerken langs de kustlijn.

Bij een alarmmelding worden een aantal stappen gevolgd. Het start met determinatie van de soort. Gelukkig kreeg SOS Dolfijn snel bruikbare beelden waaruit bleek dat het inderdaad ging om een orka. Die gestrand bleek in de branding. Direct zijn hulpverleners van de KNRM ter plaatse gegaan. Op die hulp mag SOS Dolfijn altijd rekenen bij een walvisachtige in nood, groot of klein. De volgende stap is inschatting van de situatie. Hoe oud is het dier? Is het gewond? Zijn er meerdere dieren? In eerste instantie werd er gemeld dat de orka 3 meter groot zou zijn. Orka’s zijn bij geboorte 2 tot 2,5 meter groot en zo’n 2 jaar moederafhankelijk. Een jonge orka alleen in de Noordzee zou misschien geen overlevingskansen hebben. Maar de orka blijkt groter. Ruim 5 meter. De KNRM weet binnen een uur na de stranding de orka weer in de richting van zee te krijgen. De orka zwemt weg, zo’n kilometer uit de kust. Lokale hulpverleners van het RTZ team Zeeland zijn inmiddels ook ter plaatse en assisteren de KNRM. Het dier is uit zicht. Van meerdere dieren is geen sprake zo blijkt bij controle vanaf zee en uit de lucht. 

Helaas komt half zes de volgende melding. De orka is ongeveer 3 km verderop opnieuw gestrand. Ditmaal hoger op het strand. Met afgaand tij. Ook de dolfijnambulance van SOS Dolfijn rijdt inmiddels uit en een gespecialiseerde dierenarts met kennis over zeezoogdieren snelt ter plaatse. Bij stranding van grote walvisachtigen (groter dan 3 meter), geldt in Nederland de leidraad strandingen grote walvisachtigen. Hierbij heeft het ministerie van LNV de verantwoordelijkheid. De aangestelde stranding coördinator laat zich informeren door een team van deskundigen. SOS Dolfijn is hier standaard onderdeel van. 

Bij een stranding zijn er grofweg 4 hulpopties te overwegen bij walvisachtigen. 
1. Opvang en rehabilitatie, indien een dier ziek, gewond is of tijdelijk zich niet kan redden in zee
2. Terug helpen in zee
3. In laten slapen
4. Niet ingrijpen
Dat laatste is alleen een overweging wanneer er geen kansen op overleven is, de overige opties geen mogelijkheid zijn en de situatie te gevaarlijk is om in te grijpen. 
Omdat het afgaand tij is en de orka al voor een tweede maal gestrand is geraakt, is een uitgebreid medisch onderzoek nodig om te bepalen hoe de orka nu het beste geholpen kan worden. In afwachting van SOS Dolfijn en de dierenarts, wordt de orka goed en liefdevol verzorgd door de lokale hulpverleners. Brandweer houdt het dier voorzichtig nat en omstanders worden op afstand gehouden. Mensen bij het dier leveren vooral stress op dus iedereen bleef op een veilige afstand. Onderweg naar de orka is contact geweest met diverse instanties en internationale hulpverleners/deskundigen en zijn alle mogelijke scenario’s voorbereid.

Ter plaatse wordt het al snel duidelijk. De orka is er slecht aan toe. Het vrouwtje reageert nauwelijks en toont eerste signalen van vermagering. Dat laatste duidt vaak op onderliggende gezondheidsproblemen. Nog voor er een definitieve beslissing gemaakt kan worden, begint de orka aan de doodstrijd. De dierenarts kan de orka een kalmerend middel toedienen. Kort erop is het dier overleden. 

De orka is inmiddels overgebracht naar de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht voor onderzoek. Het onderzoek is gericht op de strandingsoorzaak en toestand van het dier. Zo zullen organen worden bekeken, maar ook het gehoororgaan zal worden verzameld voor onderzoek naar bijvoorbeeld gehoorschade. De resultaten zullen nog een tijdje op zich laten wachten.  

SOS Dolfijn begrijpt dat er vragen zijn en dat iedereen had gehoopt dat de orka gered kon worden. Opvang van een orka is niet mogelijk in Nederland. Hiervoor zijn niet de juiste ontheffingen en faciliteiten beschikbaar. Er is alles gedaan om dit tot een goed einde te brengen. SOS Dolfijn dankt dan ook een ieder voor het getoonde medeleven en bovendien alle betrokkenen hulpverleners die zo hun best hebben gedaan! Ook dank voor de medewerkers van het paviljoen Caricole voor de lieve zorgen. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn