
Aan de Noordzeezijde van het eiland Texel is eind van de ochtend een levend gestrande bruinvis aangetroffen tussen de Slufter en Paal 28. De vinder sloeg meteen alarm via Ecomare, gevestigd op het eiland. SOS Dolfijn en Ecomare hebben al jarenlang een intensief samenwerkingsverband. Bij een noodsituatie op het eiland kunnen de teamleden van Ecomare snel ter plaatse zijn terwijl SOS Dolfijn onderweg gaat naar het eiland. Ook vandaag gingen de verzorgers direct op pad met een speciale transportkist om de bruinvis van het strand te vervoeren en eerste hulp te bieden. Het team van SOS Dolfijn maakte zich intussen ook gereed voor vertrek met de dolfijnambulance. Helaas mocht alle inspanning niet baten en overleed de bruinvis al voor Ecomare of SOS Dolfijn verzorgers ter plaatse waren.
De bruinvis was een mannetje met een lengte van 137 cm en ongeveer 30 kg zwaar. Het dier gaat naar de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht voor uitgebreid onderzoek. Op basis van de eerste beoordeling was wel duidelijk dat het dier niet gezond was. Op het strand braakte de mannelijke bruinvis al roodbruin maagsap op wat kan duiden op zweren in maag en/of slokdarm. Het dier toonde ook al signalen van vermagering wat ook weer kan komen door onderliggende gezondheidsproblemen waardoor het dier tijdelijk niet of onvoldoende voedsel heeft kunnen vinden. Op de snuit was een snee zichtbaar. Het onderzoek moet verdere duidelijkheid geven over het dier en de strandingsoorzaak.
Het nieuwe opvangcentrum van SOS Dolfijn staat helemaal paraat om dergelijke dieren opvang en rehabilitatie te bieden en is gevestigd op Landgoed Hoenderdaell. Gestrande bruinvissen zijn vaak ernstig ziek en verzwakt en hebben vaak maandenlange zorg nodig. Doorgaans verblijven deze patiënten 3 tot 6 maanden in het opvangcentrum voordat ze weer helemaal gezond terug naar zee kunnen. Wil jij ons helpen dit werk mogelijk te maken? Word dan donateur of doe een eenmalige gift. SOS Dolfijn