Ook vandaag is SOS Dolfijn aanwezig in de havens van Harlingen. Daar wordt sinds zaterdag 30 mei een gestreepte dolfijn gezien. Omdat de Waddenzee en het Friese havengebied geen natuurlijk leefgebied is voor een dolfijn, observeren medewerkers van SOS Dolfijn het dier nauwlettend. Ook staat een speciale dolfijnambulance paraat voor het geval dat de dolfijn in de ondiepere gedeelten bij laag tij in de problemen komt. Afgelopen zondag kwam de dolfijn ook al bij eb in het slik vast te zitten. Een voorbijganger kon het dier toen snel terug het water in duwen.
De wetenschappelijke naam voor de gestreepte dolfijn is Stenella coeruleoalba. Het is een diersoort die wereldwijd voorkomt in meer tropische tot gematigde wateren. In de zuidelijke Noordzee is de gestreepte dolfijn een zeldzame verschijning. Deze eeuw zijn er maar 7 individuen ingevoerd op de database van Waarneming.nl op het dier bij Harlingen na. Alle eerdere ingevoerde waarnemingen betroffen allemaal dood of ziek aangespoelde dieren. Een dier dat in 2010 levend aanspoelde op het Waddeneiland Vlieland kon direct die dag terug geholpen worden naar open zee.
Volwassen gestreepte dolfijnen hebben een lengte van zo’n tweeënhalve meter, soms wat kleiner. Bij geboorte zijn deze dieren ongeveer een metertje groot. Het dier in de haven heeft een geschatte lengte van zo’n 180 centimeter en is dus geen moederafhankelijk dier. Gestreepte dolfijnen leven doorgaans in groepen die kunnen bestaan uit tientallen tot soms ook wel honderden dieren. Deze dolfijnen voeden zich met kleine vissen en zijn er om bekend dat ze hoge sprongen kunnen maken. Kenmerkend is de zwarte streep op de flank van het dier dat loopt vanaf het oog tot richting de anus aan de onderzijde van het dier. Goed zichtbaar tijdens deze sprongen uit het water.
Ook de dolfijn in de Harlingse haven maakt geregeld een sprong. Afgelopen dagen hebben al veel mensen een kijkje genomen en het dier op beeld vast weten te leggen. Uiteraard blijven de RIVM richtlijnen rondom het Corona-virus ook in Harlingen van kracht en is het natuurlijk niet toegestaan het dier met boten lastig te vallen.