Update gestreepte dolfijn Harlingen
02 juni 2020

Ook vandaag is SOS Dolfijn aanwezig in de havens van Harlingen. Daar wordt sinds zaterdag 30 mei een gestreepte dolfijn gezien. Omdat de Waddenzee en het Friese havengebied geen natuurlijk leefgebied is voor een dolfijn, observeren medewerkers van SOS Dolfijn het dier nauwlettend. Ook staat een speciale dolfijnambulance paraat voor het geval dat de dolfijn in de ondiepere gedeelten bij laag tij in de problemen komt. Afgelopen zondag kwam de dolfijn ook al bij eb in het slik vast te zitten. Een voorbijganger kon het dier toen snel terug het water in duwen.

De wetenschappelijke naam voor de gestreepte dolfijn is Stenella coeruleoalba. Het is een diersoort die wereldwijd voorkomt in meer tropische tot gematigde wateren. In de zuidelijke Noordzee is de gestreepte dolfijn een zeldzame verschijning. Deze eeuw zijn er maar 7 individuen ingevoerd op de database van Waarneming.nl op het dier bij Harlingen na. Alle eerdere ingevoerde waarnemingen betroffen allemaal dood of ziek aangespoelde dieren. Een dier dat in 2010 levend aanspoelde op het Waddeneiland Vlieland kon direct die dag terug geholpen worden naar open zee.

Volwassen gestreepte dolfijnen hebben een lengte van zo’n tweeënhalve meter, soms wat kleiner. Bij geboorte zijn deze dieren ongeveer een metertje groot. Het dier in de haven heeft een geschatte lengte van zo’n 180 centimeter en is dus geen moederafhankelijk dier. Gestreepte dolfijnen leven doorgaans in groepen die kunnen bestaan uit tientallen tot soms ook wel honderden dieren. Deze dolfijnen voeden zich met kleine vissen en zijn er om bekend dat ze hoge sprongen kunnen maken. Kenmerkend is de zwarte streep op de flank van het dier dat loopt vanaf het oog tot richting de anus aan de onderzijde van het dier. Goed zichtbaar tijdens deze sprongen uit het water.

Ook de dolfijn in de Harlingse haven maakt geregeld een sprong. Afgelopen dagen hebben al veel mensen een kijkje genomen en het dier op beeld vast weten te leggen. Uiteraard blijven de RIVM richtlijnen rondom het Corona-virus ook in Harlingen van kracht en is het natuurlijk niet toegestaan het dier met boten lastig te vallen.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn