Vissers melden steeds vaker dat ze rondom offshore windmolenparken dode bruinvissen vangen. Om op zoek te gaan naar een antwoord zijn zeezoogdierexperts Mardik Leopold van Wageningen Marine Research en Lonneke IJsseldijk van Universiteit Utrecht ingeschakeld. Bij het horen van de vraag is hun interesse meteen gewekt, want beiden doen al jaren onderzoek naar bruinvissen in de Noordzee. Onderzoek wordt nu gedaan met dode bruinvissen die aanspoelen op de Nederlandse kust. Over dode bruinvissen die verder op de Noordzee worden gevangen is daarentegen zeer weinig tot niets bekend. Het bepalen van de doodsoorzaak is echter geen eenvoudige taak. ,,Wanneer bruinvissen vooral in vergaande staat van ontbinding verkeren, maakt dit het onderzoek naar de doodsoorzaak moeilijk’’, aldus IJsseldijk.
In overleg met de betrokken vissers is het volgende plan opgesteld:
- Het aantal dode bruinvissen wat ze vangen zal worden bijgehouden, door middel van het maken van een foto van de dieren en noteren van de locatie.
- De locaties waar dode bruinvissen worden gevangen zullen worden bijgehouden.
- Een aantal dode bruinvissen zal worden aangeland in luchtdichte kisten.
Het laatste punt is van belang om te voorkomen dat het karkas van de bruinvis de overige vangst van de kotters aantast. Er worden ontheffingen geregeld voor drie deelnemende vissersvaartuigen om de opgeviste dode bruinvissen aan te landen. Op het moment dat een kotter met een opgeviste dode bruinvis naar binnen vaart, wordt melding gedaan aan de onderzoekers. De luchtdichte kist met de dode bruinvis wordt dan bij binnenkomst opgehaald en de bruinvis onderzocht. Begin 2020 worden de eerste resultaten van deze pilotstudie verwacht.
https://www.visserijnieuws.nl/nieuws/waarom-vaker-dode-bruinvissen-rondom-offshore-windparken