golven

dolfijnen
23 oktober 2019

23-10-2019 De toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica is niet alleen een probleem voor mensen. Ook in het wild duiken resistente bacteriënstammen op, zo blijkt uit een onderzoek bij dolfijnen.
Onderzoek naar de resistentie tegen antibiotica spitste zich tot nu toe vooral toe op medische settings en de landbouw. Een langlopende studie uitgevoerd door onderzoekers van de Atlantic University in Florida bracht aan het licht dat ook in het wild dergelijke resistente bacteriënstammen voorkomen. De onderzoekers verzamelden pathogenen bij tuimelaars, de meest voorkomende dolfijnensoort voor de kust van Florida. In totaal vond men 733 stalen die pathogene bacteriën bevatten, waartussen verschillende stammen die belangrijke ziekteverwekkers voor de mens zijn. Van die pathogenen bleek 88,2 procent resistent te zijn tegen tenminste een type antibiotica. Voor veelgebruikte antibiotica zoals bijvoorbeeld erythrmycine dat voorgeschreven wordt bij bij ontstekingen en huidaandoeningen lag de graad van resistentie op 91,6 procent. Ook zat er een duidelijk stijgende lijn in de mate van resistentie in de pathogenen over de jaren.

Dat antibioticaresistentie ook bij bacteriënstammen in de lichamen van dolfijnen terug te vinden is mag eigenlijk niet verwonderen. Antibioticaresiduen vinden onder andere via urine makkelijk hun weg naar waterlopen en uiteindelijk naar de zeeën. Een studie van mei dit jaar uitgevoerd door de University of New York onderzocht de aanwezigheid van 14 veelgebruikte antibiotica in rivieren wereldwijd. Op 65 procent van de meetpunten vond men antibioticaresiduen terug, vaak in verontrustend hoge concentraties. In Bangladesh overschreed de concentratie van het antibiotica metronidazole op een bepaald meetpunt wel 300 keer de veilige norm. Dat is gevaarlijk, want het toont aan dat resistentie zich ook opbouwt in het milieu, en dan vooral in maritieme ecosystemen. Van daaruit vormen ze een besmettingsgevaar voor mensen.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn