golven

12 april 2010

Stichting De Noordzee roept Tweede Kamerleden op tot bruinvisbescherming. Op 13 april bood Stichting De Noordzee (SDN), met een bruinvis op een brandcard, in de Tweede Kamer een petitie met ruim 12.000 handtekeningen aan. De directeur van SDN, Alex Ouwehand, roept de Tweede Kamerleden op om doeltreffende maatregelen te nemen voor bruinvisbescherming. Vrijwel dagelijks spoelen er dode bruinvissen aan op de Nederlandse kust. Bijvangst door visserij vormt één van de bedreigingen, maar ook geluid en vervuiling spelen een rol. Het aantal dode bruinvissen dat aanspoelt, is slechts het topje van de ijsberg. Volgens een totale schatting van alle Noordzeelanden, sterven er jaarlijks duizenden bruinvissen een onnatuurlijke dood in de Noordzee. Met een totale populatie van naar schatting 250.000 bruinvissen, vormt het hoge aantal sterfgevallen een bedreiging voor het voortbestaan van de kleinste walvisachtige. Oproep aan de overheid.  Met de bruinvispetitie roept Stichting De Noordzee de Vaste Commissie voor LNV op om de overheid aan te sporen om nog in 2010 met maatregelen te komen voor effectieve bescherming.  Als basis hiervoor moet er een generiek soortbeschermingsplan komen, met juridisch afdwingbare voorwaarden. De bescherming is in dat geval niet beperkt tot de beschermde gebieden op zee, maar geldt voor de hele Noordzee. Een deel van de Nederlanders staat in ieder geval achter bruinvisbescherming, maar liefst 12.000 mensen ondertekenden de bruinvispetitie zowel online (www.noordzee.nl/geefjestem) als in Diergaarde Blijdorp, waar de petitie gedurende een jaar hing. De petitie is ondersteund door Diergaarde Blijdorp, Wereld Natuur Fonds, Ecomare en SOS Dolfijn. Bruinvis. De bruinvis is de kleinste walvisachtige van de Noordzee en ook de meest voorkomende. Het aantal bruinvissen in de zuidelijke Noordzee is in de afgelopen jaren toegenomen, en daarmee is ook het aantal strandingen gestegen. Stichting De Noordzee ontwerpt op dit moment een alarmeringssysteem voor bruinvisstrandingen, om de oorzaak van strandingen te onderzoeken. De bruinvis is een beschermde diersoort, maar ondanks alle internationale en nationale afspraken is er van daadwerkelijke bescherming nog geen sprake.

noodkreet bruinvis klinkt tweede kamer

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn