Vanaf het land werden ze vorig jaar minder vaak waargenomen.
Ook spoelde er veel minder bruinvissen aan.
Het lagere aantal aangespoelde dieren geldt zowel voor de dode als ook voor de levend aangespoelde dieren. Dit was ook te merken bij SOS Dolfijn. Voor het eerst sinds zes jaar kwam er zelfs een periode van leegstand in het opvangcentrum aan. Die periode werd overigens maximaal door het team benut door de grote achterstand in werkzaamheden op te pakken en door ons te richten op het geplande vertrek uit Harderwijk.
Even werd gedacht dat bruinvissen misschien onze Noordzee hadden verlaten. Maar de vliegtuigtellingen uitgevoerd door IMARES laten zien dat er in ons Nederlandse deel van de Noordzee nog steeds tienduizenden bruinvissen leven. De dieren werden alleen wat verder uit de kust waargenomen. Waarom de bruinvissen zich nu wat verder uit de kust bevinden is onduidelijk. Lees het hele verslag van IMARES hier: http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/imares/show/Nog-steeds-tienduizenden-bruinvissen-in-de-Noordzee.htm
Ondanks deze mooie aantallen in deze Noordzee populatie bruinvissen, is het werk van SOS Dolfijn hard nodig. Voor individuele verzwakte bruinvissen staan we klaar om ze te helpen wanneer ze op de kust aanspoelen. We bieden ze opvang, proberen ze beter te maken en geven ze zo een tweede kans terug in zee.
Dit is kostbaar werk maar we vinden dat deze zieke en verzwakte bruinvissen een tweede kans verdienen. Wilt u meehelpen? Kijk dan hier verder wat ook u kunt doen.