golven

archief
1 februari 2016

Stichting SOS Dolfijn en Ecomare willen nauwer gaan samenwerken om de opvang van en voorlichting over zeezoogdieren in Nederland te optimaliseren. Onlangs hebben de besturen van beide organisaties een intentieverklaring ondertekend. Het is de bedoeling dat SOS Dolfijn in 2017 naar Texel verhuist. De komende periode zullen beide partijen gebruiken om onder andere de financiering rond te krijgen die nodig is om een opvangcentrum van SOS Dolfijn bij Ecomare te realiseren. Samen zullen deze opvangcentra de meest veelzijdige opvangplek voor zeezoogdieren van Nederland vormen. Dit biedt niet alleen kansen op het gebied van onderzoek en opvangwerk, maar ook voor uitgebreide educatieve projecten en voorlichting over deze dieren en hun leefomgeving.

Zowel SOS Dolfijn als Ecomare vangen gewonde en zieke dieren op met als doel het dier na herstel weer terug te brengen naar zee. Bij Ecomare gaat het om zeehonden en zeevogels, bij SOS Dolfijn om (kleine) walvisachtigen. SOS Dolfijn en Ecomare combineren hulpverlening aan dieren met educatie, informatievoorziening en onderzoek. Een dier wordt pas echt geholpen wanneer je mensen bewust maakt van wat zij zelf kunnen doen om het prachtige leefgebied van deze dieren te koesteren en te beschermen.

De overeenkomstige doelstellingen en gedeelde passie voor zeedieren en de natuur maken dat beide opvangorganisaties intensief willen gaan samenwerken. Momenteel is SOS Dolfijn gevestigd in Harderwijk. De organisatie verzorgt de hulpverlening voor alle walvisachtigen in nood in Nederland en omringende landen. Omdat Texel een centrale positie heeft tussen het Nederlands-Duits Waddengebied en de Hollandse, Zeeuwse en Belgische kust is de locatie uiterst geschikt. Ecomare is ook een logische plek voor de activiteiten van SOS Dolfijn met het oog op de educatieve mogelijkheden. Doordat mensen de dieren kunnen bezoeken, kan het verhaal van de Wadden- en Noordzee worden verteld. Ecomare heeft bovendien talrijke educatieve programma’s en een aansprekend natuurmuseum.

Om SOS Dolfijn op Texel te kunnen huisvesten moet een nieuw opvangcentrum worden gebouwd. Dit kost veel geld. Om het project tot een succes te maken zijn SOS Dolfijn en Ecomare op zoek naar partners, fondsen en donateurs die het project financieel willen steunen.

Ecomare is blij met de beoogde komst van SOS Dolfijn. Samen kan worden toegewerkt naar een zeezoogdierencentrum met veel expertise en een sterk Wadden- en Noordzeeverhaal met internationale uitstraling.

   

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn