golven

Neonaat stranding Wijk aan Zee
28 mei 2022

Op het strand van Wijk aan Zee is gisteravond een bruinvis in de problemen aangetroffen. Het kleine diertje was mogelijk nog maar enkele dagen oud. Omstanders alarmeerden SOS Dolfijn direct via het alarmnummer. Hoewel de dolfijnambulance snel onderweg ging en ook lokale hulp werd ingezet via de Dierenambulance Kennemerland overleed de kleine bruinvis al snel na de melding.

Bruinvis kalfjes worden geboren in de periode mei tot september met een piek in de maanden juni/juli. Vanaf de geboorte is het kalf maandenlang volledig afhankelijk van het moederdier om te overleven. Waardoor moeder en kalf van elkaar gescheiden zijn geraakt is niet duidelijk. Misschien is het kalf verstoten of speelde de harde wind en golven een rol. Het kalfje gaat naar de Universiteit Utrecht voor sectie aan de faculteit Diergeneeskunde.

Tref jij ook een levende bruinvis aan op het strand? Bel dan direct met SOS Dolfijn. Zorg ondertussen dat er geen water of zand in het blaasgat komt, houdt mensen en honden op afstand en koel het dier met water of natte doeken.

SOS Dolfijn bedankt de melders en betrokken hulpverleners.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn