golven

Gestrande bruinvis kalf Brouwersdam
30 mei 2022

Op het strandje bij Brouwersdam/’t Gorsje is vanavond een bruinvis kalfje dood aangetroffen. Het vrouwtje is mogelijk nog maar één tot enkele dagen oud. Zelfs de snorharen en een stukje van de navelstreng waren nog zichtbaar aanwezig. Het diertje is ongeveer 70 cm groot en van het strand gehaald door Reddingsteam zeedieren Goeree-Overflakkee.

Het geboorteseizoen van de bruinvissen loopt doorgaans van mei t/m september met een piek in de maanden juni/juli. Na de geboorte is een kalf maandenlang volledig afhankelijk van het moederdier om te overleven. Zonder het moederdier zijn de overlevingskansen nihil en in het wild kan er veel gebeuren waardoor moeder en kalf elkaar verliezen. Het kalfje wordt overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht waar onderzoek gaat plaats vinden. Hopelijk geeft dit meer helderheid op de doodsoorzaak. 

Vind jij een bruinvis op het strand? Meld het dan bij SOS Dolfijn. Vind je het dier levend aangespoeld? Zet het dier dan niet terug in zee. Het dier heeft hulp nodig. Hou het dier nat met water of natte doeken maar voorkom dat er water of zand in het blaasgat komt. Zorg voor rust door mensen en honden op afstand te houden en bel SOS Dolfijn via het noodnummer 06-65098576.

Lianne van Selm bedankt voor de melding en de beelden en hulpverleners dank voor het snel ter plaatse zijn.

brouwersdam

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn