golven

Gestrande bruinvis kalf Brouwersdam
30 mei 2022

Op het strandje bij Brouwersdam/’t Gorsje is vanavond een bruinvis kalfje dood aangetroffen. Het vrouwtje is mogelijk nog maar één tot enkele dagen oud. Zelfs de snorharen en een stukje van de navelstreng waren nog zichtbaar aanwezig. Het diertje is ongeveer 70 cm groot en van het strand gehaald door Reddingsteam zeedieren Goeree-Overflakkee.

Het geboorteseizoen van de bruinvissen loopt doorgaans van mei t/m september met een piek in de maanden juni/juli. Na de geboorte is een kalf maandenlang volledig afhankelijk van het moederdier om te overleven. Zonder het moederdier zijn de overlevingskansen nihil en in het wild kan er veel gebeuren waardoor moeder en kalf elkaar verliezen. Het kalfje wordt overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht waar onderzoek gaat plaats vinden. Hopelijk geeft dit meer helderheid op de doodsoorzaak. 

Vind jij een bruinvis op het strand? Meld het dan bij SOS Dolfijn. Vind je het dier levend aangespoeld? Zet het dier dan niet terug in zee. Het dier heeft hulp nodig. Hou het dier nat met water of natte doeken maar voorkom dat er water of zand in het blaasgat komt. Zorg voor rust door mensen en honden op afstand te houden en bel SOS Dolfijn via het noodnummer 06-65098576.

Lianne van Selm bedankt voor de melding en de beelden en hulpverleners dank voor het snel ter plaatse zijn.

brouwersdam

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn