golven

Gestrande bruinvis kalf Brouwersdam
30 mei 2022

Op het strandje bij Brouwersdam/’t Gorsje is vanavond een bruinvis kalfje dood aangetroffen. Het vrouwtje is mogelijk nog maar één tot enkele dagen oud. Zelfs de snorharen en een stukje van de navelstreng waren nog zichtbaar aanwezig. Het diertje is ongeveer 70 cm groot en van het strand gehaald door Reddingsteam zeedieren Goeree-Overflakkee.

Het geboorteseizoen van de bruinvissen loopt doorgaans van mei t/m september met een piek in de maanden juni/juli. Na de geboorte is een kalf maandenlang volledig afhankelijk van het moederdier om te overleven. Zonder het moederdier zijn de overlevingskansen nihil en in het wild kan er veel gebeuren waardoor moeder en kalf elkaar verliezen. Het kalfje wordt overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht waar onderzoek gaat plaats vinden. Hopelijk geeft dit meer helderheid op de doodsoorzaak. 

Vind jij een bruinvis op het strand? Meld het dan bij SOS Dolfijn. Vind je het dier levend aangespoeld? Zet het dier dan niet terug in zee. Het dier heeft hulp nodig. Hou het dier nat met water of natte doeken maar voorkom dat er water of zand in het blaasgat komt. Zorg voor rust door mensen en honden op afstand te houden en bel SOS Dolfijn via het noodnummer 06-65098576.

Lianne van Selm bedankt voor de melding en de beelden en hulpverleners dank voor het snel ter plaatse zijn.

brouwersdam

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn