golven

Meer bruinvissen in de Noordzee
23 november 2020

In diverse media is vanochtend te lezen dat het aantal bruinvissen in de Noordzee is toegenomen. Een conclusie van het CBS op basis van analyses uitgevoerd in samenwerking met Wageningen Marine Research. Maar dat is nog geen reden om te juichen vinden verschillende natuurorganisaties waaronder SOS Dolfijn.

Het leefgebied van de bruinvis staat onder grote druk. Door de zuidelijke Noordzee loopt een drukke vaarroute en scheepvaart zorgt voor behoorlijk wat geluidsverstoring voor zeedieren. Daarbij worden op grote schaal windmolenparken aangelegd in de Noordzee. Nog meer geluidsvervuiling voor de gevoelige bruinvissen. Bruinvissen hebben dagelijks een grote hoeveelheid voedsel nodig. Tot wel 10% van het eigen lichaamsgewicht per dag aan vis. Voor een volwassen bruinvis komt dat al snel uit op zo’n 3 tot 5 kg vis per dag. Om voedsel te vinden gebruikt de bruinvis sonar. Hiervoor is een goed gehoor van levensbelang. 

Het aantal strandingen van bruinvissen is de afgelopen jaren ook fors toegenomen. Van jaarlijks enkele tientallen bruinvissen tot nu jaarlijks honderden bruinvissen. Ook het aantal levend gestrande bruinvissen dat ziek, vermagerd of gewond op de Nederlandse kust terecht komt neemt toe. Jaarlijks ontvangt SOS Dolfijn tientallen meldingen. Vaak is langdurige medische zorg nodig om de bruinvissen vervolgens weer een tweede kans te kunnen geven terug in zee. Momenteel wordt hard gewerkt aan de realisatie van een specialistisch opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen waar deze medisch zorg mogelijk is. 

Wil jij ook bruinvissen helpen? Wordt dan donateur of doe een eenmalige gift voor de bouw van het centrum www.sosdolfijn.nl 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn