golven

Opnieuw gewone dolfijn aangespoeld
22 november 2020

Opnieuw is er een gewone dolfijn aangespoeld. Ditmaal op het strand bij Breskens. De dolfijn werd levend gestrand aangemeld bij de hulpverleners van het Reddingsteam Zeezoogdieren regio Zeeland. Zij sloegen direct alarm bij SOS Dolfijn via het noodnummer. Een levend gestrande dolfijn is altijd een dier in nood en de toestand van een dier op het strand kan snel verslechteren, dus werd er direct een plan gemaakt. Terwijl hulpverleners onderweg gingen met een speciale transportkist werd via het Kustwachtcentrum de KNRM post Breskens gealarmeerd met het verzoek om de dolfijn, indien mogelijk, met hun vaartuig naar zee te begeleiden. Alle hulp mocht niet baten en de dolfijn was al snel op het strand overleden. 

Een gestrande walvisachtige is vaak ziek en heeft dan soms langdurige medische hulp nodig. Op dit moment is SOS Dolfijn druk bezig om op en met Landgoed Hoenderdaell een specialistisch ziekenhuis voor bruinvissen en dolfijnen te realiseren. Tot die tijd blijven de opties voor hulpverlening beperkt tot een dier naar open zee helpen of te laten inslapen. Een beslissing die enkel mogelijk is door de jarenlange ervaring van het rescue team van SOS Dolfijn dat goed de toestand van het dier kan beoordelen. Tekenen van ernstige ziekte zijn soms heel subtiel bij walvisachtigen. Maar als een dier enige kans van overleven lijkt te hebben, dan wordt deze kans natuurlijk een dier geboden. 

De dolfijn is zeer waarschijnlijk deel van de groep dolfijnen die vrijdagmiddag zijn waargenomen bij de Oosterscheldekering. Twee waarnemers zagen er rond vier uur een groep van 2 tot mogelijk 3 dolfijnen zwemmen. Gisteren werd bij Zierikzee een gewone dolfijn dood aangetroffen. Dat dier was een jong mannetje dat ook levend was gestrand en op het strand was komen te overlijden. Onderzoek naar beide dieren kan meer duidelijkheid geven over de oorzaak van het stranden. Dergelijk onderzoek wordt doorgaans uitgevoerd aan de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. 

Vind jij een levend gestrande dolfijn of bruinvis? Bel dan direct met SOS Dolfijn via het noodnummer 06-65098576. Duw het dier niet terug in zee zonder overleg. Houdt het blaasgat vrij van zand en water en zorg voor rust. Koel het dier met water en indien aanwezig natte doeken. 
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn