golven

Statiegeld op blikjes 'Yes We Can!"
24 november 2020

Meer dan honderd bedrijven, gemeenten en organisaties zeggen “Statiegeld op blikjes, Yes We Can!”

Statiegeld op blikjes? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snel besluit voor statiegeld op blikjes.
De positieve campagne start tegelijk in Nederland en België. Het aantal deelnemers loopt razendsnel op. 55 Nederlandse gemeenten en 13 Belgische gemeenten doen al mee. Daarbij zitten onder andere gemeente Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Venlo. Ook bedrijven zoals ASN Bank, Reinigingsdienst Waardlanden, Triodos bank en Ekoplaza. En organisaties zoals LTO Nederland, de Consumentenbond en Natuur & Milieu (zie volledige lijst van deelnemers onderaan).
Het Gentse communicatiebureau Bigtrees ontwierp een wervend campagnebeeld dat de positieve vibe rond statiegeld goed uitstraalt. Het Yes We Can-blikje komt in vier frisse kleuren. De hand die het vasthoudt, geeft een “thumbs up” voor statiegeld. De achtergrond van elk beeld is uniek voor elke gemeente, organisatie of bedrijf. Zo komt de kracht van de Statiegeldalliantie, namelijk dat zoveel diverse partijen zich achter één oproep scharen, in deze beeldcampagne duidelijk naar voren.
Met hun beeld spreken de deelnemers zich duidelijk en kleurrijk uit voor een snel besluit voor statiegeld op blikjes, Zowel in het straatbeeld, als online met #StatiegeldYesWeCan.

Jonna Tjapkes, senior adviseur duurzaamheid bij ASN Bank, legt uit waarom ze meedoen: " Wij vinden dat afval niet bestaat; grondstoffen moeten steeds opnieuw worden ingezet. Het is nu tijd voor de overheid om door te pakken en door middel van statiegeld ook de blikjes uit de natuur te houden. Alleen op die manier zetten we écht een stap naar een circulaire samenleving.” Vandaag treden de eerste deelnemers met hun beeld naar buiten. Gedurende de campagne zal dit aantal steeds verder groeien.
"Statiegeld is een bewezen goed systeem tegen zwerfafval. Ekoplaza ziet daarom graag dat de regering snel besluit tot statiegeld, ook voor blikjes. Wij doen daarom de oproep "Statiegeld op blikjes, Yes We Can!" online, en in enkele van onze winkels" , zegt Steven IJzerman van supermarkt Ekoplaza. De campagne gaat later ook op pad om verschillende deelnemers aan het woord te laten. Organisaties, bedrijven, gemeenten en politici kunnen in een video-interview hun Yes We Can!-oproep kracht bij zetten. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil dat er statiegeld op blikjes komt. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond benadrukt: ‘‘Uit onderzoek onder onze leden blijkt dat 75% van de consumenten voorstander is van statiegeld op blikjes. Consumenten begrijpen niet waarom zo'n voor de hand liggende, bewezen effectieve maatregel als statiegeld niet gewoon snel ingevoerd wordt. Daarom zeg t ook de Consumentenbond: statiegeld op blikjes, Yes We Can!’
“Bij de politici in de Tweede Kamer en kabinet is heel veel goede wil om dit ook te doen. Samen met al die gemeenten, organisaties en bedrijven willen we de politici aanmoedigen om nu door te pakken, en statiegeld op blikjes snel in de wetgeving te zetten”, zegt de Statiegeldalliantie.

Dit kan zelfs nog deze regeerperiode. Het beslismoment staat gepland voor het najaar 2021. Maar de tellingen door Rijkswaterstaat tonen nu al dat het aantal blikjes in de natuur niet daalt, maar sterk stijgt met 19 procent. “De verklaring van
staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven in het Algemeen Dagblad van 11 november dat daarom overwogen kan worden om de beslissing begin 2021 te nemen is heel positief”, zegt de Statiegeldalliantie. Een
vergelijkbare vervroeging van het besluit gebeurde in april ook voor statiegeld op kleine plastic flessen. De vraag is dat het kabinet dit nu ook voor de blikjes doet.
Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de kleurrijke Yes We Can-campagne. Ook als ze niet aangesloten zijn bij de Statiegeldalliantie. “We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om mee te doen en deze feelgood campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld op blik er echt komt. En zorgen we samen voor een mooiere leefomgeving. Statiegeld op blikjes? Yes We Can!”, besluit de Statiegeldalliantie.

Meer info over de Yes We Can campagne
● Gemeenten, bedrijven en organisaties die willen meedoen kan zich nog steeds melden op info@statiegeldalliantie.org . Deelname is volledig gratis.
● De webpagina van de Yes We Can-campagne: www.statiegeldalliantie.org/YesWeCan
● Volledige lijst van deelnemers aan de Yes We Can!-campagne onderaan dit bericht.

Meer info over de Statiegeldalliantie:
De Statiegeldalliantie is een grassroots beweging die 1.087 gemeenten, organisaties en bedrijven verzamelt achter één vraag aan de regeringen in België en Nederland: “Statiegeld op blikjes en alle plastic flessen”. De alliantie startte in 2017, groeide razendsnel, en telt nu 1.087 heel diverse partners: organisaties van veehouders, milieuactivisten, banken, bedrijven, quasi alle Nederlandse gemeenten en een grote meerderheid van de Vlaamse gemeenten.
De Statiegeldalliantie vierde sinds de start in 2017 enkele opmerkelijke successen. Zowel in Nederland als in België reageerden de regeringen reeds met politieke plannen richting statiegeld. In België namen de Brusselse, de Waalse en de federale regering de invoering van statiegeld op in hun respectievelijke regeerakkoorden. De Nederlandse regering besliste in april 2020 eerder dan gepland over de invoering van statiegeld op de kleine plastic flessen , met ingang op 1 juli 2021. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) publiceerde oktober 2020 het ontwerpbesluit dat statiegeld op de blikjes kan doen ingaan.
● Partner worden van de Statiegeldalliantie (gratis): https://statiegeldalliantie.org/#contact
● Lijst van alle partners van de Statiegeldalliantie:
https://statiegeldalliantie.org/2017/11/de-alliantiepartners-les-partenaires-de-lalliance/
 

Nederlandse deelnemers aan de Yes We Can!-beeldcampagne
Gemeente Amsterdam
Wereld Natuur Fonds
Triodos Bank
Consumentenbond
GoClean
Zwerfinator
de Plastic Soup Surfer
LTO
ASN Bank
Ekoplaza
Recycling Netwerk Benelux
Reinigingsdienst Waardlanden
Gemeente Den Haag
Gemeente Utrecht
Plastic Soup Foundation
Waterschap de Dommel
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
SOS Dolfijn
By The Ocean We Unite
Gemeente Maastricht
BLIX Consultancy
Gemeente Ouder-Amstel
Gemeente Drimmelen
Gemeente Beekdaelen
Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Afval Informatie en Advies Hengelo
Guerrilla Gardeners
Gouda Geo-Equipment B.V.
Searious Business
Wijkraad Plein uit Schijndel, samen met het dierenparkje en de
Schijndelse ZAPpers (zwerfafvalpakkers)
Natuur & Milieu
Greenpeace Nederland
Gemeente Venlo
Charlutions
FeelGoodClub Active Health Center Leidschenveen
Stichting Cleanup Team Westland
Gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen
Bewust Gelukt
Nivon Natuurvrienden
Recycle Valley
Gemeente Papendrecht
Dataflex
Gemeente Opsterland
Gemeente Roosendaal
Natuur en Milieufederaties
Gemeente Eersel
Stichting Vrienden van het Overbosch
El Kombi SUP
Gemeente Vlissingen
Energie Coöperatie Meierijstad
Gemeente Heusden
ExpositieRent
Gemeente Doesburg
Coast Busters
Landgoed Schoonenburgh
i-quip.nl
Bag-again
Gemeente Den Helder
Gemeente Gennep
Upp!
Gemeente Elburg
Gemeente Veenendaal
Trashpackers
Mobilisation for the Environment
De Groene Lobby
Werkvierentwintig
Stichting Tiel Tip Top
Gemeente Smallingerland
Stichting de Noordzee
Gemeente Eersel
Gemeente Oirschot
Gemeente Reusel-De Mierden
Gemeente Alphen aan den Rijn
Trashless Earth
De Jonge Democraten
Youth For Climate NL
gemeente Tholen
Sportvisserij Oost-Nederland
Gemeente Waadhoeke
Kontakt Milieubeheer Zaanstreek
Gemeente Asten
Gemeente Bladel
Twente Milieu
The Great Bubble Barrier
Belgische deelnemers aan de Yes We Can!-beeldcampagne
Gemeente Peel en Maas
Gemeente Hof van Twente
gemeente Uithoorn
Gemeente Nieuwkoop
Gemeente Albrandswaard
Gemeente Elburg
Bijenstichting
Gemeente Nieuwegein
Gemeente Brielle
IVN
Sea Going Green
Gemeente Beesel
Waterschap Noorderzijlvest
Gemeente Barendrecht
Gemeente Houten
Gemeente Horst aan de Maas
Gemeente Winterswijk
Gemeente Echt-Susteren
Gemeente Loon op Zand
Gemeente Schiermonnikoog
Avri
Gemeente Culemborg
Gemeente Buren
Gemeente Neder-Betuwe
Gemeente West Betuwe
Gemeente West Maas en Waal
Gemeente Tiel
Gemeente Maasdriel
Gemeente Zaltbommel
Trage Wegen vzw
Stad Gent
Ecopower
Biobey
Bond Beter Leefmilieu
Robinetto
Gemeente De Panne
Oostkustpolder
Horizon Educatief
Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw
Gemeente Meerhout
Gemeente Alken
Gemeente Wevelgem
Gents Milieufront
Algemeen Boerensyndicaat
Gemeente Maasmechelen
Gemeente Lanaken
Natuurvrienden Bergstijgers vzw
Conscious Crew
Nature & Progrès
Gemeente Essen
Gemeente Kasterlee
Pulse Transitienetwerk Cultuur Jeugd Media
Limburg.net
Netwerk Bewust Verbruiken
Gemeente Bredene
Proper Strandlopers
Natuurpunt De Bron
Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM)
Gemeente Laakdal
Vormingplus Kempen
Gemeente Lendelede
Miramiro vzw
Gemeente Zwevegem
Gemeente Wortegem-Petegem

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn