golven

26 februari 2016

Er lijkt goed nieuws te zijn voor de walvissen in het gebied rondom IJsland.
Ondanks een internationaal verbod op de commerciële walvisvangst, heeft de regering van IJsland ook dit jaar weer toestemming gegeven om 154 vinvissen en 29 dwergvinvissen te vangen. 

Maar directeur Kistjan Loftsson van het enige bedrijf op IJsland dat jacht maakt op de gewone vinvis laat weten deze zomer geen walvissen meer te zullen gaan vangen en doden. De reden voor deze beslissing is dat Japan, het land met grootste afname van dit walvisvlees, steeds strengere normen en wetten hanteert bij de invoer van het vlees. Volgens Loftsson zijn de methodes van keuren van het vlees door Japan sterk verouderd en is het door vele obstakels te moeilijk om zijn product nog op de markt krijgen.

Voor nu dus in elk geval goed nieuws voor de walvissen in het gebied. Maar of de stop blijvend is, is nog maar de vraag. IJslandse walvisvaarders hebben in het verleden wel vaker tijdelijk de jacht stil gelegd om deze vervolgens later toch weer op te pakken. Activisten en SOS Dolfijn hopen dat de stop nu permanent zal worden.

Gewone vinvissen zijn de op één na grootste walvissen ter wereld en kunnen een lengte kunnen bereiken tot wel ruim 20 meter. Dwergvinvissen zijn zoals hun naam al doet vermoeden, de kleinere baleinwalvissen en worden zo’n 8 meter groot. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn