golven

22 februari 2016

Afgelopen weekend spoelde er langs de Nederlandse kust diverse walvisachtigen aan.
Bij een aantal hiervan werd het team van SOS Dolfijn gealarmeerd. Omdat het in alle gevallen om dode dieren betrof hoefde het team niet op pad te gaan.

Zondag was met name een drukke dag. In Zeeland werd op het strand van Domburg ter hoogte van Strandpaviljoen Brooklyn Beach een dode kleine bruinvis gevonden.  Het dier zag er nog erg vers uit en is van het strand gehaald door de mensen van Zeezoogdierenhulp Zuidwest. Zij kregen ook al een melding voor een onvolwassen dode bruinvis bij Westkapelle.

Op het strandje bij het Zeeuwse Borssele werd een opmerkelijke vondst gedaan, namelijk een stuk van een bruinvis. En aan de Westzeedijk bij Harlingen werd een dode dolfijn gevonden.
De dolfijn was in verdere staat van ontbinding en was dus al enige tijd dood. Daardoor is het lastig vast te stellen om welke soort dolfijn het gaat, maar op basis van de ontvangen beelden lijkt het te gaan om een Gestreepte of om een Gewone Dolfijn.

De dieren zijn voor onderzoek van het strand gehaald en zullen worden overgebracht naar de Universiteit Utrecht, waar bij de afdeling pathologie uitgebreid onderzoek op de dieren zal worden gedaan. Hierdoor wordt hopelijk achterhaald waardoor de dieren zijn overleden en of ze bijvoorbeeld ziek waren.

Wanneer u een dode walvisachtige vind op het stand meld deze dan altijd zodat het dier van het strand geruimd kan worden. Per gemeente is het misschien verschillend geregeld wie daarvoor verantwoordelijk is. Zo zal in sommige gevallen een dierenambulance deze taak op zich nemen. U kunt altijd via het algemene nummer van de politie meer informatie vragen (0900-8844).
Raak het dier in elk geval niet aan en houdt honden op afstand! Walvissen zijn zoogdieren en kunnen mogelijk ziekten bij zich dragen welke overdraagbaar zijn. Verder is het prettig wanneer u de melding invoert op de site www.walvisstrandingen.nl Hierop worden alle strandingen bijgehouden in een database.

In het geval van het vinden van een levende walvis op het strand, is het belangrijk om direct contact op te nemen met het noodteam van SOS Dolfijn. Te bereiken via 06-65098576. 

archief domburg bruinvis

*Update*: De dolfijn welke afgelopen zondag dood werd gevonden bij Harlingen is onderzocht. De sectie heeft plaats gevonden op de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Het ging om een vrouwelijke dolfijn in staat van ontbinding. Het dier was vermoedelijk al enkele dagen tot weken reeds overleden. De dolfijn had een lengte van 189 cm en had een gewicht van ongeveer 62 kg. De maag en darmen waren leeg. Ook kon achterhaald worden welke soort dolfijn het is, namelijk een Gewone dolfijn. 
Het skelet van dit dier wordt opgenomen in de collectie van Naturalis. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn