Hulpactie dolfijn in Amsterdam
04 mei 2020

SOS Dolfijn kijkt voldaan terug op de hulpactie gisteren voor de tuimelaar dolfijn die in de Amsterdams havens was beland. De dolfijn, die zaterdagochtend vroeg met het zeilende vrachtschip Tres Hombres van Fairtransport door de sluis van IJmuiden mee zwom tot aan Amsterdam, had het afgelopen weekend veel belangstelling. De dolfijn was meegekomen met het schip vanuit Frankrijk. De haven van Amsterdam is echter geen goed gebied voor een dolfijn. Door het brakke water krijgt een dolfijn er op termijn gezondheidsproblemen en de weg terug naar open zee was in dit geval geen vrije doorgang. De dolfijn moest immers weer terug via de sluis, een situatie die dolfijnen en walvisachtigen doorgaans zeer spannend vinden. 
Dankzij het vergelijken van fotomateriaal bleek al snel dat het ging om een bekende solitair levende dolfijn met de bijnaam Zafar, die al jaren voor de Franse kust verblijft. Wereldwijd zijn solitair levende tuimelaar dolfijnen een bekend fenomeen, en vaak zoeken ze contact met mensen en schepen op.

Dankzij de inzet van alle betrokken partijen is het SOS Dolfijn gelukt om Zafar toch weer door de sluis te krijgen. Omdat de dolfijn continue bij het schip Tres Hombres bleef was het nodig om het dier met behulp van dat schip richting de sluis terug te begeleiden. De bemanning was bereid om te helpen  en met behulp van een sleepboot is het zeilschip naar de sluis gebracht. Politie en havendienst hebben de hele tocht overige scheepvaart gereguleerd. Eenmaal daar aangekomen bleek de dolfijn zeer terughoudend om de nauwe sluisdoorgang in te zwemmen. Vanuit Frankrijk kreeg SOS Dolfijn informatie dat Zafar het leuk vindt om met boeien en touwen te spelen. Van die wetenschap is gebruik gemaakt om het dier de sluis in te begeleiden en door er een spelletje van te maken met boeien lukte het de medewerkers van SOS Dolfijn toch om de dolfijn mee te nemen. Ook lukte het om de dolfijn de sluis uit te krijgen en los te koppelen van het schip waar hij de afgelopen dagen mee was opgezwommen en zich mee had verbonden. 
De dolfijn is door het team in een kleinere boot van Stichting In de Noordzee verder richting de Noordzee begeleid maar wilde de havenkom van IJmuiden nog niet verlaten. Vanuit de havenkom is een open weg naar zee en in het gebied is voldoende voedsel te vinden. In het gebied zwemmen ook vaak bruinvissen en zeehonden. Op dit moment verblijft de tuimelaar dolfijn nog in dat gebied. 

Omdat deze dolfijn zich de afgelopen jaren vooral in havengebieden ophoudt is er een grote kans dat Zafar ook nu in kustgebieden blijft. Ook zoekt hij veelvuldig het contact met boten en mensen. SOS Dolfijn raadt mensen sterk af om het dier zelf direct te benaderen of aan te raken. Zafar is weliswaar speels en benaderbaar, maar het blijft een wild dier. Hij kan bijtgedragen vertonen en heeft voorheen in Frankrijk voor problemen gezorgd met zwemmers.

De komende periode houdt SOS Dolfijn de situatie goed in de gaten en blijft de gezondheid van het dier monitoren. Stichting SOS Dolfijn is een natuurorganisatie die hulp biedt aan walvissen en dolfijnen in nood en die middels conservatie zich inzet voor bescherming en behoud van deze dieren in de Noordzee en hun leefgebied. Als stichting is SOS Dolfijn volledig afhankelijk van giften en donaties om dit werk te kunnen doen. Steun is dringend nodig en bedrijven en particulieren kunnen via de website contact maken met de organisatie wanneer zij het werk willen ondersteunen. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn